Ryba po grecku w cieście naleśnikowym to doskonałe danie zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo smaczne. U mnie konsumowane chętniej na zimno.Składniki:0,5 kg ryby (miruny, dorsza)3 marchewki2 duże cebulepołówkę selera1 słoiczek koncentratu pomidorowego2 łyżki stołowe octu1 łyżeczka cukru do smakusólpieprz2 liście laurowe3 ziela angielskiekilka ziarenek pieprzuolejCiasto naleśnikowe:1 szklanka mleka1 szklanka mąki1 jakoZrobić ciasto mieszając trzepaczką wszystkie składniki.Rybę opłukać, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem.Rozgrzać patelnię z olejem. Maczać kawałki ryby w cieście i smażyć na oleju. Odsączyć na papierze z nadmiaru oleju.Cebulę pokroić w półplasterki. Marchewki i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelek wlać odrobinę oleju, przełożyć warzywa i dusić do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dodać ziele i pieprz (można utrzeć w moździerzu) oraz liście laurowe, koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Doprawić solą. Poddusić jeszcze około 2 minut.Na dno naczynia żaroodpornego układać warstwami : warzywa, rybę, warzywa. Zapiekać około 15-20 min. w 180 st. C . termoobieg.