Wykonanie
Najlepsza
ryba po grecku z przepisu mojej mamy. Smakuje pysznie zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno.
1kg
ryby np.
morszczuk,
dorsz,
mintaj4
marchewki średnie3
cebulepół
selera3 ziarenka
ziela angielskiego2
liście laurowe3 ziarenka
pieprzupapryka w proszku1 mały
koncentrat pomidorowy2 łyżki
octu2 łyżeczki
cukrusólMarchewki i
selera zetrzeć na tarce,
cebulę pokroić w piórka. Przełożyć do garnka, na dno wlać troszkę
oleju. Dusić w nim warzywa do miękkości.W tym czasie usmażyć
rybę w
jajku i
bułce tartej.Do warzyw dodać
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz, koncentrat, dusić jeszcze kilka minut. Dosmakować
papryką,
octem,
cukrem i
solą.W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa, na warzywa
rybę, następnie znów warzywa i tak warstwami do wykorzystania wszystkich produktów. Naczynie wstawić do piekarnika, zapiekać przez ok. 30 minut w 180 stopniach.