ßßß Cookit - przepis na Soljanka rybna

Soljanka rybna

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ryby 2 kilogramów
cytryna 1 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
ogórki kiszone 4 sztuk
cebula 2 sztuk
przecier pomidorowy 0,75 szklanek
pieprz ziarnisty według uznania
ziele angielskie według uznania
kminek 1 łyżek deserowych
liść laurowy 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
kapary konserwowe 50 gramów
oliwki 50 gramów
natka pietruszki 0,5 pęczek
sok z ogórków 0,75 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Sprawione ryby wy filetować, zdjąć z nich skórę i pokroić w kostkę. Głowy, kręgosłup, płetwy i ości odłożyć. Mięso ryb skropić sokiem z polowy cytryny i wstawić do lodówki. Włoszczyznę oczyścić, 1 obrana cebule opiec. Resztki ryb zalać wodą, dodać włoszczyznę, cebule, ziarenka pieprzu oraz ziela i listki laurowe. Gotować na małym ogniu 2 godziny i przecedzić. 2 marchewki odłożyć do dekoracji.
Druga oczyszczoną cebule pokroić w małą kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać przecier pomidorowy i chwile dusić, aby odparował. Gdy sos zgęstnieje dodać do wywaru. Obrane ogórki pokroić w półplasterki i poddusić na maśle ok. 3 minuty. Do gotującego się wywaru dodać ogórki oraz pokrojone mięso ryb i gotować jeszcze 20 minut na małym ogniu.
Kapary osaczyć, a z oliwek usunąć pestki. Opłukaną, osaczona natkę posiekać. Kapary i oliwki włożyć do wywaru na 5 minut przed końcem gotowania. Zupę doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Jeżeli nie jest zbyt kwaśna dodać sok z ogórków, we. przyprawić śmietaną. odłożone marchewki pokroić w plasterki i dodać do zupy. Podawać z natka i plasterkami cytryny.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Rosyjska
Potrawy z Ryb
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11108/Soljanka-rybna