Wykonanie
« Powrót  Solianka
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mięso wołowe 400 gramów
szynka wędzona 150 gramów
ogórki kiszone 3 sztuk
cebula 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
oliwki zielone 20 sztuk
koncentrat pomidorowy 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 100 mililitrów
czosnek 2 ząbki
cytryna 0,5 sztuk
bulion drobiowy 1,5 litrów
ziele angielskie 2 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
kminek mielony 0,5 łyżek deserowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso i
szynkę pokroić na paski. Oczyszczoną
cebulę posiekać oraz podsmażyć na rozgrzanym w garnku
maśle i 2 łyżkach
oleju razem z
mięsem i
wędliną. Zalać
bulionem, dodać ziele oraz listem i gotować ok. 60 minut, aż
mięso zmięknie.Obrane
ogórki pokroić w kostkę. Oczyszczony
czosnek rozdrobnić, a
oliwki pokroić na plasterki.
Czosnek podsmażyć na rozgrzanym na patelni
oleju, dodać koncentrat i wlać
wino. Przez chwilę podgrzewać, aby wyparował
alkohol i wlać do zupy. wrzucić
ogórki i doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
kminkiem. gotować 15 minut i dodać
oliwki. Przełożyć zupę na talerze, udekorować kawałkiem
cytryny oraz posiekaną
natka pietruszki. Można też ozdobić kleksem kwaśnej
śmietany.Uwagi:
Szynkę można zastąpić wędzonką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!ZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: