ßßß Cookit - przepis na Solianka

Solianka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Solianka
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso wołowe 400 gramów
szynka wędzona 150 gramów
ogórki kiszone 3 sztuk
cebula 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
oliwki zielone 20 sztuk
koncentrat pomidorowy 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 100 mililitrów
czosnek 2 ząbki
cytryna 0,5 sztuk
bulion drobiowy 1,5 litrów
ziele angielskie 2 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
kminek mielony 0,5 łyżek deserowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso i szynkę pokroić na paski. Oczyszczoną cebulę posiekać oraz podsmażyć na rozgrzanym w garnku maśle i 2 łyżkach oleju razem z mięsem i wędliną. Zalać bulionem, dodać ziele oraz listem i gotować ok. 60 minut, aż mięso zmięknie.
Obrane ogórki pokroić w kostkę. Oczyszczony czosnek rozdrobnić, a oliwki pokroić na plasterki. Czosnek podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju, dodać koncentrat i wlać wino. Przez chwilę podgrzewać, aby wyparował alkohol i wlać do zupy. wrzucić ogórki i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. gotować 15 minut i dodać oliwki. Przełożyć zupę na talerze, udekorować kawałkiem cytryny oraz posiekaną natka pietruszki. Można też ozdobić kleksem kwaśnej śmietany.
Uwagi:
Szynkę można zastąpić wędzonką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10194/Solianka