ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomięso wołowe 400 gramówszynka wędzona 150 gramówogórki kiszone 3 sztukcebula 2 sztukmasło 1 łyżek stołowycholej 3 łyżek stołowycholiwki zielone 20 sztukkoncentrat pomidorowy 2 łyżek stołowychwino białe wytrawne 100 mililitrówczosnek 2 ząbkicytryna 0,5 sztukbulion drobiowy 1,5 litrówziele angielskie 2 ziarnaliść laurowy 1 sztukkminek mielony 0,5 łyżek deserowychnatka pietruszki 1 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone mięso i szynkę pokroić na paski. Oczyszczoną cebulę posiekać oraz podsmażyć na rozgrzanym w garnku maśle i 2 łyżkach oleju razem z mięsem i wędliną. Zalać bulionem, dodać ziele oraz listem i gotować ok. 60 minut, aż mięso zmięknie.Obrane ogórki pokroić w kostkę. Oczyszczony czosnek rozdrobnić, a oliwki pokroić na plasterki. Czosnek podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju, dodać koncentrat i wlać wino. Przez chwilę podgrzewać, aby wyparował alkohol i wlać do zupy. wrzucić ogórki i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. gotować 15 minut i dodać oliwki. Przełożyć zupę na talerze, udekorować kawałkiem cytryny oraz posiekaną natka pietruszki. Można też ozdobić kleksem kwaśnej śmietany.Uwagi:Szynkę można zastąpić wędzonką.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!ZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: