Wykonanie
Mój mąż miał zachciankę, kulinarną zachciankę. Od paru chyba nawet nastu tygodni nudził mnie o wołowy gulasz. U mnie w domu raczej się go nie robiło- no chyba że nie pamiętam- dlatego też dość opornie podchodziłam do jego przygotowania. Zawsze wymigiwałam się
brakiem odpowiedniego
mięsa. Jednak tym razem nie miałam wyboru, mąż sam kupił
mięso. Nie pozostało mi nic innego jak zrobić wołowy gulasz.Swoją
drogą. Czy Wasi
mężowie też mają kulinarne zachcianki?Przepis na gulasz zaczerpnięty z programu ABC gotowania 2 z moimi delikatnymi zmianami.
Składniki:600 g
mięsa wołowego gulaszowego4 duże
cebulezielona papryka2 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżeczki
ostrej papryki2
liście laurowe3
ziela angielskie3 ząbki
czosnkuszczypta świeżego
kminkumały
koncentrat pomidorowymąkaolej do smażenia
sól do smakuświeżo zmielony
pieprz do smakuWykonanie:
Mięso oczyścić, osuszyć i pokroić w duża kostkę. Każdy kawałek
mięsa obtoczyć w
mące i smażyć je partiami na dobrze rozgrzanym
oleju. Gdy
mięso będzie gotowe przełożyć do garnka.
Cebulę obrać, pokroić w
pióra i zeszklić na patelni, dodać do
mięsa.
Paprykę wymyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę, połączyć z
mięsem.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do
mięsa. Całość zalać przygotowanym
bulionem. Następnie dodać
przyprawy a także koncentrat, wymieszać. Całość dusić na małym ogniu do czasu, aż
mięso będzie miękkie, może to potrwać nawet 4 godziny.