ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

nazwa

Wykonanie

Mój mąż miał zachciankę, kulinarną zachciankę. Od paru chyba nawet nastu tygodni nudził mnie o wołowy gulasz. U mnie w domu raczej się go nie robiło- no chyba że nie pamiętam- dlatego też dość opornie podchodziłam do jego przygotowania. Zawsze wymigiwałam się brakiem odpowiedniego mięsa. Jednak tym razem nie miałam wyboru, mąż sam kupił mięso. Nie pozostało mi nic innego jak zrobić wołowy gulasz.
Swoją drogą. Czy Wasi mężowie też mają kulinarne zachcianki?
Przepis na gulasz zaczerpnięty z programu ABC gotowania 2 z moimi delikatnymi zmianami.
Składniki:
600 g mięsa wołowego gulaszowego
4 duże cebule
zielona papryka
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ząbki czosnku
szczypta świeżego kminku
mały koncentrat pomidorowy
mąka
olej do smażenia
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie: Mięso oczyścić, osuszyć i pokroić w duża kostkę. Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące i smażyć je partiami na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy mięso będzie gotowe przełożyć do garnka. Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na patelni, dodać do mięsa. Paprykę wymyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę, połączyć z mięsem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa. Całość zalać przygotowanym bulionem. Następnie dodać przyprawy a także koncentrat, wymieszać. Całość dusić na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie, może to potrwać nawet 4 godziny.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/11/gulasz-woowy.html