ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia rosyjskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Rosyjska solanka - składniki:20 dag wieprzowiny2 l wywaru z włoszczyzny lub bulionu z kostek1 nerka wieprzowa lub cielęca2 cebule1 łyżka masła1 łyżka przecieru pomidorowego2-3 kwaszone ogórki10 dag gotowanej szynki3-4 parówki10 dag marynowanych kaparów10 drylowanych zielonych oliweksólpieprz1 liść laurowyziele angielskie1/2 szklanki śmietanynatka pietruszki i koperek1/2 cytrynyRosyjska solanka - sposób przygotowania: Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy i kroimy w kostkę. Wywar odstawiamy. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie nerkę (po usunięciu miedniczek), a gdy już będzie miękka, wyjmyjemy i kroimy w paski. Wywar wylewamy. Cebule obieramy, siekamy, i przysmażamy na maśle, pod koniec dodając przecier pomidorowy. Ogórki obieramy, usuwamy jak najwięcej nasion i kroimy w półplasterki. Wywar z wieprzowiny doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niego pokrojone mięso wieprzowe, nerkę, szynkę i parówki. Dodajemy podsmażone na maśle cebule, pokrojone kapary, część oliwek, ogórki i przyprawy. Gotujemy 10 minut, po czym dodajemy resztę oliwek. Zupę zaprawiamy śmietaną. Przed podaniem wsypujemy posiekaną zieleninę i plasterki sparzonej uprzednio i obranej ze skórki cytryny.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu