Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia rosyjskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Rosyjska solanka - składniki:20 dag
wieprzowiny2 l
wywaru z
włoszczyzny lub
bulionu z kostek1
nerka wieprzowa lub cielęca2
cebule1 łyżka
masła1 łyżka
przecieru pomidorowego2-3
kwaszone ogórki10 dag
gotowanej szynki3-4
parówki10 dag marynowanych
kaparów10 drylowanych zielonych
oliweksólpieprz1
liść laurowyziele angielskie1/2 szklanki
śmietanynatka pietruszki i
koperek1/2
cytrynyRosyjska solanka - sposób przygotowania:
Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy
wywarem i gotujemy do miękkości. Ugotowane
mięso wyjmujemy i kroimy w kostkę.
Wywar odstawiamy. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie nerkę (po usunięciu miedniczek), a gdy już będzie miękka, wyjmyjemy i kroimy w paski.
Wywar wylewamy.
Cebule obieramy, siekamy, i przysmażamy na
maśle, pod koniec dodając
przecier pomidorowy.
Ogórki obieramy, usuwamy jak najwięcej nasion i kroimy w półplasterki.
Wywar z
wieprzowiny doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niego pokrojone
mięso wieprzowe, nerkę,
szynkę i
parówki. Dodajemy podsmażone na
maśle cebule, pokrojone
kapary, część
oliwek,
ogórki i
przyprawy. Gotujemy 10 minut, po czym dodajemy resztę
oliwek. Zupę zaprawiamy
śmietaną. Przed podaniem wsypujemy posiekaną
zieleninę i plasterki sparzonej uprzednio i obranej ze
skórki cytryny.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu