ßßß Cookit - przepis na Rosyjska solanka

Rosyjska solanka

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia rosyjska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Rosyjska solanka - składniki:
20 dag wieprzowiny
2 l wywaru z włoszczyzny lub bulionu z kostek
1 nerka wieprzowa lub cielęca
2 cebule
1 łyżka masła
1 łyżka przecieru pomidorowego
2-3 kwaszone ogórki
10 dag gotowanej szynki
3-4 parówki
10 dag marynowanych kaparów
10 drylowanych zielonych oliwek
sól
pieprz
1 liść laurowy
ziele angielskie
1/2 szklanki śmietany
natka pietruszki i koperek
1/2 cytryny
Rosyjska solanka - sposób przygotowania: Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy i kroimy w kostkę. Wywar odstawiamy. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie nerkę (po usunięciu miedniczek), a gdy już będzie miękka, wyjmyjemy i kroimy w paski. Wywar wylewamy. Cebule obieramy, siekamy, i przysmażamy na maśle, pod koniec dodając przecier pomidorowy. Ogórki obieramy, usuwamy jak najwięcej nasion i kroimy w półplasterki. Wywar z wieprzowiny doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niego pokrojone mięso wieprzowe, nerkę, szynkę i parówki. Dodajemy podsmażone na maśle cebule, pokrojone kapary, część oliwek, ogórki i przyprawy. Gotujemy 10 minut, po czym dodajemy resztę oliwek. Zupę zaprawiamy śmietaną. Przed podaniem wsypujemy posiekaną zieleninę i plasterki sparzonej uprzednio i obranej ze skórki cytryny.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940571/rosyjska solanka/p