Wykonanie
Jakiś czas temu odwiedziliśmy jedną z łódzkich knajp, w której odbyły się słynne Kuchenne Rewolucje. Zjedliśmy całkiem smaczną domową,
białą kiełbasę i spróbowaliśmy rosyjskiej, kwaśnej zupy - solianki. Bardzo mi smakowała, postanowiłam więc taka zupę ugotować w domu. Nieskromnie przyznam, że moja zupa smakowała jeszcze lepiej niż ta którą jedliśmy. Może to zasługa bardzo dobrych, naszych własnych,
kiszonych ogórków i smacznego soku, może dobrych
mięs - nie wiem. W każdym razie, bardzo zachęcam do ugotowania takiej zupy. Wbrew nazwie, nie jest wcale zbyt słona :)Ponieważ pierwsza solianka jaką
jadłam, była autorstwa
Magdy Gessler, gotując swoją wspomagałam się również jej przepisem (klik)
Składniki:
wywar:300 g
wołowiny (
łopatka)300 g
wieprzowej łopatki ( u mnie karczek)2
marchewki1
pietruszkapół
seleraśredni
por (zielona część)
ziele angielskieliście laurowedo zupy właściwejspora
cebula4 ząbki
czosnki100 g dobrej
kiełbasy100 g wędzonki (dałam
boczek)2 łyżki
masła4
kiszone ogórkiszklanka zalewy z
ogórków kiszonych - lub do smaku
koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę
pomidorowąpo dwie łyżki
oliwek czarnych, zielonych i
kaparówpieprz i
sólcytrynakoperek,
natkakwaśna
śmietana - kilka łyżek do przybraniaprzygotowanieUmyte
mięsa zalać 1,5 l
wody, dodać warzywa (
marchewkę,
pietruszkę,
seler,
por ) oraz
liście laurowe i
ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by
mięso odchodziło od kości. Odcedzić.
Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do przecedzonego
wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną
cebulę podsmażyć z
czosnkiem na
maśle. Dodać pastę
pomidorową i krótko przesmażyć. Dołożyć do
wywaru z
mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć
kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę i
wędzony boczek. Przełożyć do zupy.
Ogórki zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się
kiełbasa. Odparować
wodę i też dodać do zupy. Chwilę pogotować i dolać do zupy sok z
ogórków, wrzucić
oliwki oraz
kapary. Dodać
pieprz i plasterki
cytryny. Doprawić
solą i
pieprzem. Solianka powinna być i kwaśna i trochę słona. Regulujemy to dolewając dolewając więcej lub mniej soku z
ogórków.Zupę podawać z kleksem
śmietany, posypaną
natką pietruszki lub
koperkiem. Świetnie smakuje z
chlebem. Smacznego!Uwagi:
Wywar mięsny można też ugotować w wolnowarze - ja oczywiście tak zrobiłam. Wstawić na noc i rano będziemy
mieli idealnie miękkie
mięsa i intensywny
wywar. pozostanie nam jedynie wykończenie i doprawienie zupy - metoda godna polecenia.