ßßß
Solanka (ros. солянка) tradycyjna zupa rosyjskiej i ukraińskiej kuchni. Wieloskładnikowa, gęsta i bardzo pożywna. Łączy w sobie wiele smaków, które z początku we wspólnym zestawieniu zupełnie do siebie nie pasują. Tak jak np. pomidory i kiszone ogórki. Nic bardziej mylnego, wszystko pasuje tu do wszystkiego i w dodatku smakuje naprawdę dobrze. Oczywiście jak każda pożywna zupa, solianka opiera się na mięsie. Można dodać tu różnego rodzaju mięso i przetwory mięsne tj. kiełbasy, wędzonki, czy tak jak ja żeberka.Na 4-6 porcji potrzebujemy:4 żeberka wieprzowe,ok 5-6 większych kiszonych ogórkówmały koncentrat pomidorowy / można dodać dodatkowo pomidory z puszkigarść zielonych oliwekgarść kaparów1 średniej wielkości cebula3 ząbki czosnkusól, pieprz, angielskie zielecytrynaśmietana
Przygotowanie:Jak wyczarować to cudo na talerzu? Bardzo prosto:Żeberka podsmażamy na patelni. Gdy będą już podsmażone dodajemy skrojoną w kosteczkę cebulkę i czosnek, po zeszkleniu całość przekładamy do garnka o pojemności >3l i zalewamy wodą, solimy i dodajemy angielskie ziele (ja dodałam też dla wyrazistego smaku ziarenka kolorowego pieprzu). Gdy całość się zagotuje dodajemy koncentrat pomidorowy i starte kiszone ogórki. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy oliwki, kapary i doprawiamy.
Na talerzu dodać łyżkę śmietany i 2 plasterki cytryny. Kto nie próbował, niech spróbuje :)Jest pyszna!SMACZNEGO!Tags: Solanka,Solianka,oliwki,ogórkowa,kiszone ogórki,pomidory,koncentrat pomidorowy,kapary,śmietana,cytryna,zupa,kwaśna zupa,pożywna zupa,żeberka,mięsanast. »Dodaj komentarz