Wykonanie
Solianka
Solanka (ros. солянка) tradycyjna zupa rosyjskiej i ukraińskiej kuchni. Wieloskładnikowa, gęsta i bardzo pożywna. Łączy w sobie wiele smaków, które z początku we wspólnym zestawieniu zupełnie do siebie nie pasują. Tak jak np.
pomidory i
kiszone ogórki. Nic bardziej mylnego, wszystko pasuje tu do wszystkiego i w dodatku smakuje naprawdę dobrze. Oczywiście jak każda pożywna zupa, solianka opiera się na
mięsie. Można dodać tu różnego rodzaju
mięso i
przetwory mięsne tj.
kiełbasy, wędzonki, czy tak jak ja
żeberka.Na 4-6 porcji potrzebujemy:4
żeberka wieprzowe,ok 5-6 większych
kiszonych ogórkówmały
koncentrat pomidorowy / można dodać dodatkowo
pomidory z puszkigarść zielonych
oliwekgarść
kaparów1 średniej wielkości
cebula3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
angielskie zielecytrynaśmietanaPrzygotowanie:Jak wyczarować to cudo na talerzu? Bardzo prosto:
Żeberka podsmażamy na patelni. Gdy będą już podsmażone dodajemy skrojoną w kosteczkę
cebulkę i
czosnek, po zeszkleniu całość przekładamy do garnka o pojemności >3l i zalewamy
wodą, solimy i dodajemy
angielskie ziele (ja dodałam też dla wyrazistego smaku ziarenka
kolorowego pieprzu). Gdy całość się zagotuje dodajemy
koncentrat pomidorowy i starte
kiszone ogórki. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy
oliwki,
kapary i doprawiamy.
Na talerzu dodać łyżkę
śmietany i 2 plasterki
cytryny. Kto nie próbował, niech spróbuje :)Jest pyszna!SMACZNEGO!Tags: Solanka,Solianka,
oliwki,ogórkowa,
kiszone ogórki,
pomidory,
koncentrat pomidorowy,
kapary,
śmietana,
cytryna,zupa,kwaśna zupa,pożywna zupa,
żeberka,
mięsanast. »Dodaj komentarz