ßßß
Cookit - przepis na Rosyjska solanka (ros. Солянка) - tradycyjna zupa rosyjska
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Rosyjska solanka (ros. Солянка) - tradycyjna zupa rosyjska
Składniki
Bulion wołowy
Szynka wędzona
Parówki
Ogórek kiszony
Cebula
Koncentrat pomidorowy
Kapary
Oliwki
Cytryna
Śmietana
Masło
Sól
Pieprz
Natka pietruszki
Wołowina gotowana
Wykonanie
Solanka to bardzo wykwintna zupa, ma bardzo dużo odmian, ale najpopularniejsza jest
mięsna
z
oliwkami
i
kaparami
. Co ciekawe, potrawa nie powstała wcale w szlacheckim dworku, ale w chłopskich siołach - jako odpowiedni imprezowej sałatki składkowej i była to raczej uboga potrawa. Stąd też wzięła się nazwa. U mnie dziś klasyczna wersja
mięsna
, ale solanki można przyrządzać z ryb czy
grzybów
.Składniki (na 2 porcje):litr
bulionu wołowego
300 g
gotowanej wołowiny
4 duże plastry
wędzonej szynki
1 serdelek lub
parówka
2 duże
kiszone ogórki
1 mała
cebula
mały słoiczek
koncentratu pomidorowego
2 czubate łyżki
kaparów
po kilkanaście drylowanych czarnych i zielonych
oliwek
cytryna
śmietana
18 %2 łyżki
masła
sól
i
pieprz
natka pietruszki
Serdelka pokroić w plasterki.
Szynkę
i
wołowinę
w paski. Połowę
wołowiny
podsmażyć na 1 łyżce
masła
.
Ogórki
pokroić w słupki i dusić 5 minut z 5 łyżkami
bulionu
.
Cebulę
pokroić drobno i podsmażyć na pozostałym
maśle
. Dodać
koncentrat pomidorowy
i zagotować. Do wrzącego
bulionu
dodać
mięsa
,
cebulę
z koncentratem,
ogórki
i
kapary
i gotować około 20 minut. Następnie dodać
oliwki
i krótko zagotować. Doprawić. Podawać z plasterkiem
cytryny
,
śmietaną
i
natką pietruszki
.
Źródło:
http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/10/rosyjska-solanka-ros-tradycyjna-zupa.html
Przepisy powiązane
Solianka
Solianka
Solianka
Solianka
Solianka
Składniki powiązane (0)