Wykonanie
Żeberka zazwyczaj kojarzą się z daniem tłustym i mało atrakcyjnym.Dziś postaram się abyście zmienili zdanie i spróbowali tej potrawy.Składniki:
żeberka2
liście lauroweparę ziarenek
ziela angielskiego3 szt.
cebulikminek zmielony (około pół opakowania)
sólpieprzolejŻeberka pokroiłam na małe kawałki i obsmażyłam na
oleju na patelni na złoto-brązowy kolor.Przełożyłam je do garnka,zalałam niewielką ilością
wody,dodałam dwa
listki laurowe i parę ziarenek
ziela angielskiego.W międzyczasie pokroiłam w plasterki trzy duże
cebule, posoliłam i zblanszowałam na patelni.Dodałam ją do
żeberek i dusiłam około 40 minut.Dosypałam pół paczki zmielonego
kminku,
sól i
pieprz.
Cebulka zgotowała się i sos nabrał gęstej konsystencji.I już...uwierzcie na słowo pycha.
Żeberka były mięciutkie i bardzo smaczne! Smacznego!Polecam również
żeberka pieczone w sosie ostro słodkim