ßßß Cookit - przepis na DUSZONE ŻEBERKA

DUSZONE ŻEBERKA

nazwa

Wykonanie

Żeberka zazwyczaj kojarzą się z daniem tłustym i mało atrakcyjnym.
Dziś postaram się abyście zmienili zdanie i spróbowali tej potrawy.
Składniki:
żeberka
2 liście laurowe
parę ziarenek ziela angielskiego
3 szt.cebuli
kminek zmielony (około pół opakowania)
sól
pieprz
olej
Żeberka pokroiłam na małe kawałki i obsmażyłam na oleju na patelni na złoto-brązowy kolor.
Przełożyłam je do garnka,zalałam niewielką ilością wody,
dodałam dwa listki laurowe i parę ziarenek ziela angielskiego.
W międzyczasie pokroiłam w plasterki trzy duże cebule, posoliłam i zblanszowałam na patelni.
Dodałam ją do żeberek i dusiłam około 40 minut.
Dosypałam pół paczki zmielonego kminku,sól i pieprz.
Cebulka zgotowała się i sos nabrał gęstej konsystencji.
I już...uwierzcie na słowo pycha.
Żeberka były mięciutkie i bardzo smaczne! Smacznego!
Polecam również żeberka pieczone w sosie ostro słodkim
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/02/zeberka.html