Wykonanie
Sos
cebulowy- jeden z naszych ulubionych. Do
schabu pasuje idealnie. W dodatku danie robi się szybko i nie wymaga dużego nakładu pracy.
Składniki: dla 4 osób4 kawałki
schabu o grubości ok 1,5 cm4 duże
cebulekostka
mięsnaolejziele angielskielistek laurowysól,
pieprzWykonanie:Na głębokiej patelni rozgrzać
olej, włożyć oprószone
solą i
pieprzem kawałki
schabu i obsmażyć z obu stron.Dodać pokrojoną w piórka
cebulę, chwilkę przesmażyć po czym zalać gorącą
wodą ( tak żeby
schab był przykryty ) Dusić pod przykryciem aż
mięso będzie miękkie ok 30 minut.Dodać kostkę
mięsną.
Schab, ziele oraz listek wyjąć z patelni. Sos zblendować, dodać rozrobioną w zimnej wodzie
mąkę (ok 1 łyżkę) i doprawić do smaku.Do sosu włożyć
mięso aby było ciepłe.Podawać z
ziemniakami i
buraczkami tartymi lub zasmażonymi.Smacznego