ßßß
Rosyjska solanka na rybnym wywarze to swoisty kolaż trzech zup: rybnej, pomidorowej i… ogórkowej.Pełna niespodzianek (kapary, oliwki, cytryna!) smakuje i wygląda wspaniale :)Gorąco polecam :)Uwaga :)Przepis na tę zupę znalazłam w miesięczniku „Kuchnia” (10/2004) i przyznaję, że dość długo czekał „w kolejce” na przetestowanie. W końcu ugotowana na rodzinne przyjęcie wzbudziła najpierw ogromne zainteresowanie, a następnie „lawinę” pochwał :)Zgodnie z polską tradycją w dniu 24 grudnia nie jemy mięsa. W ogóle mało jemy, ale to już głównie ze względów „logistycznych”… Wszyscy zajęci są przygotowaniami do Wieczerzy Wigilijnej oraz wizyty Świętego Mikołaja i nie bardzo jest czas na wspólne zasiadanie do stołu. W związku z tym na ten dzień mam zawsze przygotowaną jakąś postną zupę, którą każdy może sobie przygrzać samodzielnie o dowolnej porze i „ugasić” głód, tak aby spokojnie dotrwać do Pierwszej Gwiazdki :)U nas w domu taką zupą jest najczęściej zupa grzybowa, ale nie wiem, czy w tym roku nie będzie to, proponowana dzisiaj, solanka…Składniki : (6 porcji)50-70 dag filetów z ryby słodkowodnej (bez ości i bez skóry!)1 cebula1 duży kiszony ogórek (i ewentualnie sos z kiszenia ogórków)1 łyżka przecieru pomidorowego2 łyżki kaparów10 oliwek bez pestek (dałam czarne dla kontrastu)1-2 łyżki oliwy1 listek laurowy1,5 litra wywaru rybnegosól i pieprz2-4 ziarenka ziela angielskiegodo podania:6 plasterków cytryny1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie :Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w półplasterki. Oliwki posiekać.Rybę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (2×2 cm).Cebule pokroić i podsmażyć na oliwie wraz z kaparami. Dodać przecier pomidorowy i krótko smażyć.Do garnka z gorącym wywarem rybnym włożyć usmażoną cebulę z kaparami i przecierem pomidorowym, ogórki oraz oliwki. Gotować razem około 15 minut. Dodać rybę, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10-15 minut (aby ryba była ugotowana, ale się nie rozpadała!). Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sosem z kiszonych ogórków. (Uwaga: Zupa musi mieć zdecydowanie kwaskowy posmak!)Solankę podawać z plasterkiem cytryny, posypaną posiekaną natką pietruszki.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUŚledzie w jogurcie,
zupa czosnkowa,
oraz tort migdałowo-marchewkowy.