Wykonanie

Rosyjska solanka na rybnym wywarze to swoisty kolaż
trzech zup:
rybnej, pomidorowej i… ogórkowej.Pełna niespodzianek (
kapary,
oliwki,
cytryna!) smakuje i wygląda wspaniale :)Gorąco polecam :)Uwaga :)Przepis na tę zupę znalazłam w miesięczniku „Kuchnia” (10/2004) i przyznaję, że dość długo czekał „w kolejce” na przetestowanie. W końcu ugotowana na rodzinne przyjęcie wzbudziła najpierw ogromne zainteresowanie, a następnie „lawinę” pochwał :)Zgodnie z polską tradycją w dniu 24 grudnia nie jemy
mięsa. W ogóle mało jemy, ale to już głównie ze względów „logistycznych”… Wszyscy zajęci są przygotowaniami do Wieczerzy Wigilijnej oraz wizyty Świętego Mikołaja i nie bardzo jest czas na wspólne zasiadanie do stołu. W związku z tym na ten dzień mam zawsze przygotowaną jakąś postną zupę, którą każdy może sobie przygrzać samodzielnie o dowolnej
porze i „ugasić” głód, tak aby spokojnie dotrwać do Pierwszej Gwiazdki :)U nas w domu taką zupą jest najczęściej zupa grzybowa, ale nie wiem, czy w tym roku nie będzie to, proponowana dzisiaj, solanka…Składniki : (6 porcji)50-70 dag
filetów z ryby słodkowodnej (bez ości i bez skóry!)1
cebula1 duży
kiszony ogórek (i ewentualnie sos z
kiszenia ogórków)1 łyżka
przecieru pomidorowego2 łyżki
kaparów10
oliwek bez pestek (dałam czarne dla kontrastu)1-2 łyżki
oliwy1
listek laurowy1,5 litra
wywaru rybnegosól i
pieprz2-4 ziarenka
ziela angielskiegodo podania:6 plasterków
cytryny1-2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
Wykonanie :
Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w półplasterki.
Oliwki posiekać.
Rybę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (2×2 cm).
Cebule pokroić i podsmażyć na
oliwie wraz z
kaparami. Dodać
przecier pomidorowy i krótko smażyć.Do garnka z gorącym
wywarem rybnym włożyć usmażoną
cebulę z
kaparami i
przecierem pomidorowym,
ogórki oraz
oliwki. Gotować razem około 15 minut. Dodać
rybę, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10-15 minut (aby
ryba była ugotowana, ale się nie rozpadała!). Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie sosem z
kiszonych ogórków. (Uwaga: Zupa musi
mieć zdecydowanie kwaskowy posmak!)Solankę podawać z plasterkiem
cytryny, posypaną posiekaną
natką pietruszki.Smacznego :)

ROK TEMU NA BLOGU
Śledzie w
jogurcie,

zupa czosnkowa,

oraz tort
migdałowo-
marchewkowy.