Wykonanie
Przy piątku zapraszam na
śledzika. Dziś rozdanie z
gruszką! Przepis znalazłam przypadkowo na blogu: Szczypta Smaku poszukując w necie inspiracji na deser
gruszkowy. Fakt,
gruszka i
śledź serwowane jako deser to średnio udany pomysł, ale w roli przystawki odnajdują się znakomicie. Zresztą sprawdźcie sami:)

Składniki:250g
śledzi1
cytryna1
cebula1 twarda
gruszkaoliwa4
ziela angielskie1
liść laurowyoliwapieprzCebulę poszatkować w prążki, umytą
gruszkę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić razem ze skórą w cienkie plastry.
Cytrynę wyszorować i pokroić w plastry. Wymoczone
filety śledziowe pokroić w ukośne paski. Wszystko popieprzyć, delikatnie wymieszać, dodać rozgniecione ziela i liścia, zalać
oliwą. Wstawić na noc do lodówki.