Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
grzyby leśne 500 gramów
włoszczyzna 1 sztuk
cebula 1 sztuk
bulion 1 kostek
śmietana 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 0,25 łyżek deserowych
liść laurowy 2 sztuk
tymianek 2 gałązki
ziele angielskie według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
mąka 100 gramów
jajka 1 sztuk
mleko 1 szklanek
ser mielony 200 gramów
bazylia 1 łyżek stołowych
szczypuiorek 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
olej według uznania
gałka muszkatołowa według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
włoszczyznę i
cebulę pokroić w kostkę. Oczyszczone
grzyby pociąć na mniejsze kawałki. 1,5 l
wody zagotować z
tymiankiem,
liściem laurowym, kilkoma ziarnami ziela i
pieprzu oraz ze
skórką cytrynową. Wymieszać z w kruszoną kostką
bulionową. Dodać warzywa oraz
grzyby i gotować 45 minut na małym ogniu.Ślimaczki: zmiksować
mleko z
jajkiem,
mąką i szczypta
soli na gładką masę. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki.
Twarożek wymieszać z posiekaną
bazylią,
szczypiorkiem oraz
natką pietruszki, doprawić do smaku gałka. Posmarować tym naleśniki i każdy zwinąć w rulon, i pokroić je na grubsze plastry.Ugotowaną zupę zdjąć z ognia.
Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami
wywaru z zupy i wlać do garnka z zupą. Mieszając, zupę doprawić do smaku
pieprzem,
sola oraz
sokiem z cytryny. Rozlać do talerzy, a do każdej porcji włożyć po kilka naleśnikowych ślimaczków.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
seremZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: