ßßß Cookit - przepis na Żurek z boczkiem

Żurek z boczkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
sól według uznania
olej według uznania
natka pietruszki według uznania
majeranek według uznania
kiełbasa 100 gramów
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
śmietana 0,75 szklanek
mąka 1 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
boczek 250 gramów
zakwas na żur 0 , 5 szklanek
pieprz według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną włoszczyznę i cebulę drobno pokroić, włożyć do garnka i zalać wodą, dodać liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz sól. Gotować 60 minut na małym ogniu. Zupę przecedzić, do wywaru dodać zakwas i zagotować. Śmietanę z miksować z mąką i wlać do zupy. Zagotować, mieszając doprawić do smaku solą i majerankiem. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do talerzy wlać po porcji żurku. Włożyć kiełbasę i boczek, udekorować natką pietruszki. Podawać z grzankami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Kuchnia Staropolska
Wielkanoc
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5184/Zurek-z-boczkiem