ßßß Cookit - przepis na Zalewajka

Zalewajka

nazwa

Wykonanie

Zalewajka. Smak dzieciństwa. Te wakacyjne dni i talerz parującej pysznej zupy. Wspaniałe wspomnienia. Po latach chciałam odtworzyć te wspomnienia. Zalewajka jest podobną zupą do żurku, która swoją nazwę zawdzięcza sposobie przygotowania - pokrojone w kostkę pyry zalewa się zakwasem żurkowym. Zalewajka w dwóch formach (radomszczańska i świętokrzyska) jest wpisana na listę produktów tradycyjnych. Jeśli lubicie żurek, to warto zapoznać się także z tą zupą. Może już na Wielkanocnym stole? źródło -gazetka biedronki+moje zmiany.
Zalewajka
2 litry bulionu
400-500 g ziemniaków
200 g kiełbasy wędzonej (u mnie polska)
200 g wędzonego boczku
100 -200 g kiełbasy suszonej
300-500 ml zakwasu na żur (dałam 500ml)
1 cebula
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól, pieprz
olej do smażenia
W garnku podgrzać bulion.
Boczek pokroić w kostkę, kiełbasy pokroić w kostkę lub półplastry.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek, a po 3 minutach smażenia wrzucić kiełbasę. Smażyć do zarumieniania. Wrzucić do ciepłego bulionu.
Cebulę posiekać. Usmażyć na tej samej patelni, aż cebula się zeszkli. Wrzucić do bulionu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, gotować przez ok. 15 minut. Następnie wlać zakwas żurkowy. Zaczynamy od dodania ok. 300 ml zakwasu, mieszamy i próbujemy. Dodajemy ewentualnie więcej, aż zupa będzie lekko kwaśna i smaczna. Ja dodałam 500 ml, ale ilość będzie zależeć od mocy zakwasu który kupimy/zrobimy.
Dalej gotujemy zupę i przygotowujemy zasmażkę - roztapiamy w rondelku masło, a następnie dodajemy mąkę, mieszamy. Dodajemy kilka łyżek zupy, mieszamy, a następnie wlewamy do zupy i szybko mieszamy rozprowadzając zasmażkę.Gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę można także zabielić śmietaną.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/03/Zalewajka.html