Wykonanie
Zalewajka. Smak dzieciństwa. Te wakacyjne dni i talerz parującej pysznej zupy. Wspaniałe wspomnienia. Po latach chciałam odtworzyć te wspomnienia. Zalewajka jest podobną zupą do
żurku, która swoją nazwę zawdzięcza sposobie przygotowania - pokrojone w kostkę pyry zalewa się zakwasem
żurkowym. Zalewajka w dwóch formach (radomszczańska i świętokrzyska) jest wpisana na listę produktów tradycyjnych. Jeśli lubicie żurek, to warto zapoznać się także z tą zupą. Może już na Wielkanocnym stole? źródło -gazetka biedronki+moje zmiany.Zalewajka2 litry
bulionu400-500 g
ziemniaków200 g
kiełbasy wędzonej (u mnie polska)200 g
wędzonego boczku100 -200 g
kiełbasy suszonej300-500 ml zakwasu na żur (dałam 500ml)1
cebula3
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego2 łyżki
mąki2 łyżki
masłasól,
pieprzolej do smażeniaW garnku podgrzać
bulion.
Boczek pokroić w kostkę,
kiełbasy pokroić w kostkę lub półplastry.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
boczek, a po 3 minutach smażenia wrzucić
kiełbasę. Smażyć do zarumieniania. Wrzucić do ciepłego
bulionu.
Cebulę posiekać. Usmażyć na tej samej patelni, aż
cebula się zeszkli. Wrzucić do
bulionu. Dodać
liść laurowy,
ziele angielskie, gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, gotować przez ok. 15 minut. Następnie wlać zakwas
żurkowy. Zaczynamy od dodania ok. 300 ml zakwasu, mieszamy i próbujemy. Dodajemy ewentualnie więcej, aż zupa będzie lekko kwaśna i smaczna. Ja dodałam 500 ml, ale ilość będzie zależeć od mocy zakwasu który kupimy/zrobimy.Dalej gotujemy zupę i przygotowujemy zasmażkę - roztapiamy w rondelku
masło, a następnie dodajemy
mąkę, mieszamy. Dodajemy kilka łyżek zupy, mieszamy, a następnie wlewamy do zupy i szybko mieszamy rozprowadzając zasmażkę.Gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy
solą i
pieprzem.Zupę można także zabielić
śmietaną.