Wykonanie
ŻurekCiepłe, treściwe zupy to o tej
porze roku najlepsze rozwiązanie na domowy obiad. Nie tylko wyjątkowo sycące, ale również rozgrzewające w mroźne dni. Jeśli sprawa dotyczy
żurku, preferuję ten na mocnym zakwasie o charakterystycznym posmaku
bulionu na
boczku. Dzięki temu zyskuje on typowy , domowy jak dla mnie smak. Spokojnie wystarczy jako jedno danie obiadowe, gdyż w połączeniu z
jajkiem i
ziemniakami zaspokaja głód.
Składniki:-
wywar z
boczku lub wołowy(może być na kostkach)- 300 g
kiełbasy- 1
cebula- zakwas do
żurku-2 łyżki
chrzanu tartego- 1 łyżka
majeranku- 2 łyżeczki
Vegety-4 łyzeczki
śmietany- 2 ziarenka
ziela agielskiego- 1
liść laurowy-
sól i
pieprz do smaku
Zakwas wylewamy do garnka z
bulionem(ja gotuje w garnku około 3 l). Całość stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy do wrzenia, mieszając od czasy do czasu, aby zakwas nie przywarł do dna. Na patelni podsmażamy
kiełbasę bez tłuszczu i wrzucamy ją do gotującego
żurku. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy
cebulkę i dodajemy ją do garnka. Kolejno wrzucamy
ziele angielskie,
liść laurowy i
Vegetę, Gotujemy wszystko przez około 20 min. Następnie dodajemy
chrzan i zabielamy żurek
śmietaną. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku, dosypujemy
majeranek. Zagotowujemy. Podajemy z
jajkiem i świeżymi
ziemniakami.Smacznego:)