ßßß Cookit - przepis na Żurek poświąteczny czyli resztkowy

Żurek poświąteczny czyli resztkowy

nazwa

Wykonanie

składniki
* 1 butelka żurku
* 20-30 dag resztek wędlin poza kiełbasą
* 20 dag żeberek lub kości wędzonych
* 20 dag żeberek lub kości na zupę surowych
* cebula
* liście laurowe
* ziele angielskie
* 1 kostka bulionowa drobiową
* przyprawa typu vegeta
* majeranek
* sól, pieprz
* chrzan tarty
Sposób wykonania
Umyć żeberka, włożyć do garnka z wodą (3 litry wody), włożyć również żeberka lub kości wędzone, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie,kostkę bulionową i łyżeczkę vegety, całość zagotować, zmniejszyć ogień i dalej gotować pod przykryciem na delikatnym ogniu.
W między czasie pokroić wędlinę w zależności jaką mamy w kawałkach czy w plasterkach na paski i dodać do garnka, wsypać nieco soli i pieprzu.
Kiedy mięso na żeberkach będzie miękkie, wyjąć z garnka obydwa rodzaje, a wlać 1/2 butelki żurku, dodać 1 łyżkę majeranku, zagotować, zmniejszyć ogień, dalej gotować na delikatnym ogniu ok. 10-15 min.
W międzyczasie obrać mięska z żeberek i wrzucić do garnka. Dolać w razie potrzeby jeszcze żurku, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie dodać jeszcze majeranku.
Na koniec dodać 2-3 łyżeczki chrzanu, zagotować i zestawić garnek z ognia.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/03/zurek-poswiateczny-czyli-resztkowy.html