Wykonanie
Sezon
grzybowy jeszcze trwa, dla zabicia czasu Pan Teść wraz ze Szwagrem wyruszają czasem w naszą pobliską puszczę na
grzyby. Ja osobiście
grzybów nie zbieram, bo średnio się na nich znam (a nie chce potruć całej rodziny), ale za to mam radość małego dziecka, gdy zobaczę kosz pełen
grzybów. To nic, że
potem to trzeba przez dość sporo czasu czyścić, smak i zapach
grzybów przyniesionych prosto z lasu jest bezcenny!Co robimy z grzybami? Suszymy, mrozimy, a także przetwarzamy do
sosów, zup, jajecznicy i tym podobnych rzeczy. By nie jeść w kółko tego samego, postanowiłam zrobić placki ziemniaczane z
sosem grzybowym, który nadaje się również do spożycia z
chlebem,
makaronem, czy do zapiekanek. Pozdrawiam i życzę przyjemnego eksperymentowania :)
Sos grzybowy:¾ kg
grzybów (leśnych lub
pieczarek)1 łyżka słodkiej
śmietany lub
mleka1 średnia
cebulaSólPieprzNatka pietruszki1 łyżka
mąkiPlacki ziemniaczane:1 kg
ziemniaków1 duża
cebula1
jajkoSól (co najmniej 1 łyżeczka)
Pieprz2 – 4 łyżki
mąkiOlej do smażenia
Grzyby czyścimy, myjemy, koimy do garnka, solimy około ½ łyżeczki
soli i gotujemy od zagotowania około 10 minut, na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kosteczkę
cebulę, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 – 10 minut. Do 1/3 szklanki
wody dodajemy
mleko lub
śmietanę i
mąkę, razem mieszamy, by powstała mączna zawiesina. Gdy
grzyby są już miękkie dodajemy do nich rozmieszaną
mąkę i ponownie zagotujemy, ciągle miesząc. Zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno
natkę pietruszki i doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku wg uznania .Obrane
ziemniaki i
cebulę trzemy na drobnych oczkach tarki, dodajemy do nich
jajko,
sól,
pieprz i po trochu
mąkę ( ilość
mąki zależy od tego ile soku mają w sobie
ziemniaki. Im więcej soku, tym więcej trzeba dodać
mąki). Mieszamy, a następnie pieczemy placki obustronnie na złoty kolor. Ich wielkość zależy od Waszych upodobań, proponuję nie piec zbyt wielkich, gdyż ciężko je wtedy przewrócić, by się nie połamały, no i można się przy tym nieźle poparzyć, gdy
olej chlapnie. Ja zwykle piekę 2 placki na jednej patelni Ø 28cm.Po upieczeniu placki podajemy z uprzednio przyrządzonym
sosem grzybowym.
R E K L A M A