Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ser czedar 150 gramów
mleko 420 mililitrów
gałka muszkatołowa 0,5 łyżek deserowych
jajka 4 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
mąka 3,5 łyżek stołowych
śmietana kremowa 8 łyżek stołowych
musztarda 1 łyżek stołowych
liść laurowy 2 sztuk
cebula 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Do
mleka wrzucić listki, pokrojona
cebule oraz gałkę. Zagotować i odstawić na 15 minut. 8 foremek o pojemności 150 ml natłuścić
masłem.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Żółtka wymieszać z
musztardą, dodać szczyptę
soli oraz
pieprzu i odstawić. Z
białek ubić sztywną pianę.
Mleko przecedzić. W garnku rozpuścić
masło, wsypać
make i wymieszać, dodać
mleko. Zdjąć z ognia, dodać
żółtka z
musztardą i 3/4
sera, wymieszać i połączyć z pianą z
białek. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i zagotować
wodę.Masę nałożyć do 2/3 wysokości foremek i wstawić do naczynia żaroodpornego. Wlać wrzątek,
woda powinna sięgać do 1/2 wysokości foremek. Piec 20 minut. Uchylić piekarnik, ale nie wyłączać. Suflety posypać pozostałym
serem i polać łyżką
śmietany. Piec jeszcze 10 minut. Podawać w foremkach lub wykroić je nożem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: