ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoser czedar 150 gramówmleko 420 mililitrówgałka muszkatołowa 0,5 łyżek deserowychjajka 4 sztukmasło 3 łyżek stołowychmąka 3,5 łyżek stołowychśmietana kremowa 8 łyżek stołowychmusztarda 1 łyżek stołowychliść laurowy 2 sztukcebula 1 sztukpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Do mleka wrzucić listki, pokrojona cebule oraz gałkę. Zagotować i odstawić na 15 minut. 8 foremek o pojemności 150 ml natłuścić masłem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtka wymieszać z musztardą, dodać szczyptę soli oraz pieprzu i odstawić. Z białek ubić sztywną pianę. Mleko przecedzić. W garnku rozpuścić masło, wsypać make i wymieszać, dodać mleko. Zdjąć z ognia, dodać żółtka z musztardą i 3/4 sera, wymieszać i połączyć z pianą z białek. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i zagotować wodę.Masę nałożyć do 2/3 wysokości foremek i wstawić do naczynia żaroodpornego. Wlać wrzątek, woda powinna sięgać do 1/2 wysokości foremek. Piec 20 minut. Uchylić piekarnik, ale nie wyłączać. Suflety posypać pozostałym serem i polać łyżką śmietany. Piec jeszcze 10 minut. Podawać w foremkach lub wykroić je nożem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: