ßßß Cookit - przepis na Suflet z sera czedar

Suflet z sera czedar

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ser czedar 150 gramów
mleko 420 mililitrów
gałka muszkatołowa 0,5 łyżek deserowych
jajka 4 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
mąka 3,5 łyżek stołowych
śmietana kremowa 8 łyżek stołowych
musztarda 1 łyżek stołowych
liść laurowy 2 sztuk
cebula 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Do mleka wrzucić listki, pokrojona cebule oraz gałkę. Zagotować i odstawić na 15 minut. 8 foremek o pojemności 150 ml natłuścić masłem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtka wymieszać z musztardą, dodać szczyptę soli oraz pieprzu i odstawić. Z białek ubić sztywną pianę. Mleko przecedzić. W garnku rozpuścić masło, wsypać make i wymieszać, dodać mleko. Zdjąć z ognia, dodać żółtka z musztardą i 3/4 sera, wymieszać i połączyć z pianą z białek. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i zagotować wodę.
Masę nałożyć do 2/3 wysokości foremek i wstawić do naczynia żaroodpornego. Wlać wrzątek, woda powinna sięgać do 1/2 wysokości foremek. Piec 20 minut. Uchylić piekarnik, ale nie wyłączać. Suflety posypać pozostałym serem i polać łyżką śmietany. Piec jeszcze 10 minut. Podawać w foremkach lub wykroić je nożem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10679/Suflet-z-sera-czedar