ßßß Cookit - przepis na Croque Madam Muffins z sosem beszamelowym

Croque Madam Muffins z sosem beszamelowym

nazwa

Wykonanie

Świetny pomysł na śniadanie. Przyznam, że kiedy Monika przyniosła to cudo byłam przekonana, że to strasznie skomplikowane danie, które pochłonie cały poranek na jego przygotowanie.
Okazało się, że nie dość, że to proste jak przysłowiowa „bułka z masłem” to na dodatek przygotowuje się ze składników, które z reguły każdy z nas ma w lodówce. I bardzo fajnie smakuje. Jeśli nie lubisz płynnego żółtka w jajku (uwielbiam!) to zostaw mufinki kilka minut dłużej w piekarniku. Jeśli zaś lubisz, ciesz się pięknie wypływającym żółtkiem, które możesz wytrzeć z talerza ostatnim kawałkiem tosta. Pycha! Warto czasami przygotować na śniadanie coś innego niż nieśmiertelna jajecznica. Zatem do dzieła!
Potrzebujesz (na 6 sztuk):
Muffiny:
6 kromek chleba tostowego (najlepszy duży i biały),
2 łyżki roztopionego masła,
6 jajek,
około 50 g tartego sera typu cheddar,
sól, pieprz,
blaszka na muffiny
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
200 ml mleka,
odrobina musztardy
Wykonanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
Przygotuj sos: masło i mąkę włóż do garnka, podgrzewaj mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Dodaj mleko i musztardę, mieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilę aż uzyskasz gładki sos. Odstaw.
Z każdego tosta odkrój skórki a następnie rozwałkuj kromki wałkiem do ciasta. Rozwałkowany chleb posmaruj z każdej strony roztopionym masłem (pozostaw odrobinę masła).
Otwory w foremce wyłóż kromkami tostów, na każdą kromkę wbij jajko. Posól, popieprz. Na wbite jajko wyłóż beszamel i posyp całość tartym serem.
Części chleba, które wystają posmaruj pozostałym rozpuszczonym masłem.
Piecz około 30 minut lub 10 minut więcej, aby żółtko było mocno ścięte.
Smacznego!
*Przepis został opracowany na podstawie filmu Rachel Khoo
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2014/11/croque-madam-muffins-z-sosem.html