Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup

nazwa

Wykonanie

Share the post "Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup"
Dziś przedstawiam przepis na coś ekstra rozgrzewającego 😉 Pyszna, gęsta i sycąca zupa meksykańska, z dodatkiem chilli i kurczaka z pewnością rozgrzeje każdego w te mroźne dni. Co więcej, jest bardzo łatwa w przygotowaniu – każdy sobie z tym przepisem poradzi. Gdybyście jednak nie byli fanami pikantnych smaków, polecam zmniejszenie ilości chilli 😉 Polecam także moją inną wersję tej zupy bo z kurczakiem i makaronem z tortilli, też przepyszna!
Jeżeli posiadasz Tefal Companion, zrobi on tą zupę praktycznie za Ciebie, szczegóły poniżej.
Scroll down for recipe in English
(2-3 porcje)
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w większą kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżeczki mielonego chilli
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 puszka 400 g krojonych pomidorów
1 puszka 400 g czerwonej fasoli
300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1 upieczona lub ugotowana pierś z kurczaka, podzielona na mniejsze kawałki
sok z 1 limonki lub cytryny
1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
garść posiekanych listków kolendry
kwaśna śmietana do podania
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż cebulę i paprykę i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.
Dodaj czosnek i przyprawy i podsmażaj przez kolejną minutę.
Następnie dodaj pomidory, fasolę wraz z zalewą i bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut, po czym dopraw solą, pieprzem i cukrem w razie potrzeby.
W międzyczasie wymieszaj kurczaka z sokiem z limonki, chilli i kolendrą.
Podawaj zupę z przygotowanym kurczakiem i łyżką śmietany.
Przygotowanie TC:
Do misy Tefal Companion wyposażonej w mieszadło wlej olej, włóż cebulę, paprykę, czosnek i przyprawy i uruchom program P1 slow cook na 10 minut.
Dodaj pomidory, fasolę wraz z zalewą i bulion i uruchom program P2 slow cook na 25 minut, po czym dopraw solą, pieprzem i cukrem w razie potrzeby.
W międzyczasie wymieszaj kurczaka z sokiem z limonki, chilli i kolendrą.
Podawaj zupę z przygotowanym kurczakiem i łyżką śmietany.
Smacznego!
English version
Easy mexican soup
(2-3 servings)
Ingredients:
2 tablespoons vegetable oil
1 onion, diced
1 red pepper, cut into large dice
2 cloves of garlic, minced
2 teaspoons of ground chilli
1 teaspoon of ground coriander
1 teaspoon of ground cumin
1 can 400 g of diced ​​tomatoes
1 can 400 g of red beans
300 ml of chicken or vegetable stock
1 roasted or boiled chicken breast, cut into smaller pieces
juice of 1 lime or lemon
1/2 of red chilli pepper, finely chopped
a handful of coriander leaves, chopped
sour cream for serving
salt, pepper and sugar to taste
Preparation:
Heat the oil in a medium saucepan, add onions and peppers and cook, stirring occasionally, for 10 minutes.
Add garlic and spices and cook for another minute.
Then add the tomatoes, beans along with the stock, bring to a boil and cook covered for 20-25 minutes, and season with salt, pepper and sugar if necessary.
In the meantime, mix the chicken with lime juice, chilli and coriander.
Serve the soup with prepared chicken and a tablespoon of cream.
Preparation for TC:
Add the oil into a Tefal Companion bowl fitted with stirrer, add onion, peppers, garlic and spices and run the P1 slow cook program for 10 minutes.
Add the tomatoes, beans along with stock and run the P2 slow cook program for 25 minutes, then season with salt, pepper and sugar if necessary.
In the meantime, mix the chicken with lime juice, chilli and coriander.
Serve the soup with prepared chicken and a tablespoon of cream.
Enjoy!
Share the post "Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup"
Źródło:https://karmelowy.pl/szybka-zupa-meksykanska-easy-mexican-soup