ßßß
Bajecznie kolorowo , pysznie i zdrowo.
Poszczególne warstwy torciku to poezja i różnorodność smaków, lekko słodki biszkopt na bazie soku z marchwi Hortex , pieczony omlet szpinakowy oraz pianka z białek i gotowanego kalafiora a poszczególne warstwy przełożone śmietankowym twarogiem ze świeżym szczypiorkiem.
Brzmi smacznie i zachęcająco prawda ?
Składniki:( Tortownica 18 cm)Biszkopt marchewkowy:1 całe jajko2 żółtkaszczypta soli2 łyżki oleju rzepakowego1/2 szklanki soku marchewkowego Hortex Vitaminka1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki mąki pszennejOmlet szpianakowy:2 ząbki czosnku1 łyżka masła4 kostki brykietu szpinaku mrożonego w liściach + dwie kostki śmietanki od szpinaku Hortex2 jajkasól , pieprzPianka kalafiorowa:200g. mrożonych różyczek kalafiora Hortex2 białkaszczypta soli2 szczypty czarnego pieprzu2 szczypty gałki muszkatołowejTwaróg:300 g. twarogu śmietankowego200 ml. kwaśnej śmietany 18%1/2 pęczka grubego szczypiorkusól , pieprzDodatkowo: szczypiorek do posypania gotowego tortuPrzygotowanie:Biszkopt: Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli , dodawać powoli żółtka , olej oraz sok marchewkowy Hortex cały czas miksując.Wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę , wymieszać łyżką do powstania jednolitego ciasta.Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.Upieczony biszkopt pozostawić do wystudzenia.Omlet szpinakowy :Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć drobno posiekany czosnek , dodać szpinak ze śmietanką.Dusić do odparowania płynu , ostudzić.Zimny szpinak wymieszać z jajkami , doprawić sola i pieprzem.Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( do ścięcia się jajek)

Pianka kalafiorowa: Kalafiora ugotować w osolonym wrzątku , odcedzić , rozdrobnić mikserem lub widelcem.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.Do białek dodać kalafiora , doprawić , pieprzem oraz gałka muszkatołową.Ponownie zmiksować.Piankę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.40 min w piekarniku nagrzanym do 150st.Twaróg: Twaróg zmiksować ze śmietaną , doprawić solą i pieprzem.Dodać posiekany szczypiorek , wymieszać.


Złożenie: W tortownicy ułożyć biszkopt marchewkowy , rozsmarować na nim 1/2 twarożku , przykryć omletem szpinakowym na który wyłożyć resztę sera.Wierzch tortu przykryć kalafiorową pianką , posypać szczypiorkiem.Schłodzić w lodówce 1-2 godz.




Torcik możemy podać posypany tylko szczypiorkiem lub z dodatkiem pokrojonych świeżych warzyw np. rzodkiewki , papryki , pomidora , sałaty.Jako dodatek polecam także kolorowe warzywa gotowane na parze np. kalafiora , brokuła , marchew , groszek..A może wolicie sos koperkowy lub czosnkowy ? Proszę bardzo , także będzie idealnie komponował się smakowo z torcikiem
Wiecie co jest fajne ? Można zabrać go w lunch boxa do pracy czy szkoły a wszyscy z zaciekawieniem będą się przyglądać co tam ciekawego macie

Smacznego