Wykonanie
Mój dzień z Hortex …? Wyglądał dziś właśnie tak

Bajecznie kolorowo , pysznie i zdrowo.

Poszczególne warstwy torciku to poezja i różnorodność smaków, lekko słodki
biszkopt na bazie soku z
marchwi Hortex , pieczony omlet
szpinakowy oraz pianka z
białek i gotowanego
kalafiora a poszczególne warstwy przełożone
śmietankowym twarogiem ze świeżym
szczypiorkiem.


Brzmi smacznie i zachęcająco prawda ?

Składniki:( Tortownica 18 cm)
Biszkopt marchewkowy:1 całe
jajko2
żółtkaszczypta
soli2 łyżki
oleju rzepakowego1/2 szklanki soku
marchewkowego Hortex Vitaminka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mąki pszennejOmlet
szpianakowy:2 ząbki
czosnku1 łyżka
masła4 kostki brykietu
szpinaku mrożonego w liściach + dwie kostki
śmietanki od
szpinaku Hortex2
jajkasól ,
pieprzPianka kalafiorowa:200g. mrożonych różyczek
kalafiora Hortex2
białkaszczypta
soli2 szczypty
czarnego pieprzu2 szczypty
gałki muszkatołowejTwaróg:300 g.
twarogu śmietankowego200 ml. kwaśnej
śmietany 18%1/2 pęczka grubego
szczypiorkusól ,
pieprzDodatkowo:
szczypiorek do posypania gotowego
tortuPrzygotowanie:
Biszkopt:
Białko ubić na sztywno ze szczyptą
soli , dodawać powoli
żółtka ,
olej oraz sok
marchewkowy Hortex cały czas miksując.Wsypać
proszek do pieczenia oraz
mąkę , wymieszać łyżką do powstania jednolitego ciasta.Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.Upieczony
biszkopt pozostawić do wystudzenia.Omlet
szpinakowy :Na patelni rozgrzać
masło , przesmażyć drobno posiekany
czosnek , dodać
szpinak ze
śmietanką.Dusić do odparowania płynu , ostudzić.Zimny
szpinak wymieszać z
jajkami , doprawić
sola i
pieprzem.Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( do ścięcia się
jajek)



Pianka kalafiorowa:
Kalafiora ugotować w osolonym wrzątku , odcedzić , rozdrobnić mikserem lub widelcem.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli.Do
białek dodać
kalafiora , doprawić ,
pieprzem oraz gałka muszkatołową.Ponownie zmiksować.Piankę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.40 min w piekarniku nagrzanym do 150st.
Twaróg:
Twaróg zmiksować ze
śmietaną , doprawić
solą i
pieprzem.Dodać posiekany
szczypiorek , wymieszać.




Złożenie: W tortownicy ułożyć
biszkopt marchewkowy , rozsmarować na nim 1/2
twarożku , przykryć omletem
szpinakowym na który wyłożyć resztę
sera.Wierzch
tortu przykryć
kalafiorową pianką , posypać
szczypiorkiem.Schłodzić w lodówce 1-2 godz.






Torcik możemy podać posypany tylko
szczypiorkiem lub z dodatkiem pokrojonych świeżych warzyw np.
rzodkiewki ,
papryki ,
pomidora ,
sałaty.Jako dodatek polecam także kolorowe warzywa gotowane na parze np.
kalafiora ,
brokuła ,
marchew ,
groszek..A może wolicie sos
koperkowy lub
czosnkowy ? Proszę bardzo , także będzie idealnie komponował się
smakowo z torcikiem


Wiecie co jest fajne ? Można zabrać go w lunch
boxa do pracy czy szkoły a wszyscy z zaciekawieniem będą się przyglądać co tam ciekawego macie



Smacznego