Wykonanie
Dzień dobry!Ostatnio miałam okazję spróbować kilku tart przygotowanych przez moich znajomych, na tyle mi zasmakowały, iż postanowiłam przygotować swoją wersję. Wersję na zasadzie, spójrz do lodówki, zobacz co w niej jest :-).Okazało się, że jest
kalafior Romanesco,
gruszki, trochę
fety.

Tak oto powstała pyszna
tarta, którą z miłą chęcią Wam polecam!Zamiast
kalafiora można użyć
brokuła, są podobne w smaku i równie zielone.Zapraszam!Składniki:Ciasto:250 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4
żółtka120 g
masłaszczypta
soliNadzienie:200 ml
śmietany 10%3
jajka2
białka150 g
fety2
gruszki1
kalafior Romanesco
sól,
pieprzWykonanie:Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Kalafiora dokładnie myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze do miękkości. Następnie zalewamy go zimną
wodą, odcedzamy i studzimy.
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
Śmietanę,
jajka,
białka, pokruszoną
fetę i
przyprawy dokładnie mieszamy.
Ciastem dokładnie wyklejamy formę na tartę, lekko nakłuwamy i podpiekamy ok. 10 minut w 180 st.

Następnie na cieście układamy
gruszki, zalewamy masą jajeczną i układamy
kalafiora, tak aby był zamoczony w
masie.Tartę wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 30 min w 170 st., aż masa się zetnie i lekko zarumieni.Tartę możemy zjeść na ciepło, jednak równie dobrze smakuje schłodzona.Smacznego!