ßßß
Tak oto powstała pyszna tarta, którą z miłą chęcią Wam polecam!Zamiast kalafiora można użyć brokuła, są podobne w smaku i równie zielone.Zapraszam!Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 żółtka120 g masłaszczypta soliNadzienie:200 ml śmietany 10%3 jajka2 białka150 g fety2 gruszki1 kalafior Romanescosól, pieprzWykonanie:Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.Kalafiora dokładnie myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze do miękkości. Następnie zalewamy go zimną wodą, odcedzamy i studzimy.Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.Śmietanę, jajka, białka, pokruszoną fetę i przyprawy dokładnie mieszamy.Ciastem dokładnie wyklejamy formę na tartę, lekko nakłuwamy i podpiekamy ok. 10 minut w 180 st.
Następnie na cieście układamy gruszki, zalewamy masą jajeczną i układamy kalafiora, tak aby był zamoczony w masie.Tartę wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 30 min w 170 st., aż masa się zetnie i lekko zarumieni.Tartę możemy zjeść na ciepło, jednak równie dobrze smakuje schłodzona.Smacznego!