ßßß Cookit - przepis na Tarta z kalafiorem, gruszkami i fetą

Tarta z kalafiorem, gruszkami i fetą

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Ostatnio miałam okazję spróbować kilku tart przygotowanych przez moich znajomych, na tyle mi zasmakowały, iż postanowiłam przygotować swoją wersję. Wersję na zasadzie, spójrz do lodówki, zobacz co w niej jest :-).
Okazało się, że jest kalafior Romanesco, gruszki, trochę fety.
Tak oto powstała pyszna tarta, którą z miłą chęcią Wam polecam!
Zamiast kalafiora można użyć brokuła, są podobne w smaku i równie zielone.
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
120 g masła
szczypta soli
Nadzienie:
200 ml śmietany 10%
3 jajka
2 białka
150 g fety
2 gruszki
1 kalafior Romanesco
sól, pieprz
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Kalafiora dokładnie myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze do miękkości. Następnie zalewamy go zimną wodą, odcedzamy i studzimy.
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
Śmietanę, jajka, białka, pokruszoną fetę i przyprawy dokładnie mieszamy.
Ciastem dokładnie wyklejamy formę na tartę, lekko nakłuwamy i podpiekamy ok. 10 minut w 180 st.
Następnie na cieście układamy gruszki, zalewamy masą jajeczną i układamy kalafiora, tak aby był zamoczony w masie.
Tartę wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 30 min w 170 st., aż masa się zetnie i lekko zarumieni.
Tartę możemy zjeść na ciepło, jednak równie dobrze smakuje schłodzona.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/10/tarta-z-kalafiorem-gruszkami-i-feta.html