Wykonanie

Rewelacyjna
tarta, lekko słodkawa dzięki podsmażanym
burakom z dodatkiem
miodu, słona dzięki fecie. I to idealnie kruche ciasto. Ostatnio mam jakąś jazdę na tarty i każdą kolejną staram się zrobić doskonalszą. I boję się, że niedługo
mogę stanąć już u kresu tej
drogi, bo ta
tarta jest naprawdę niezła. Nie
będę osądzał, że jest doskonała, stwierdzenie tego faktu pozostawiam wam. Bo zachęcam do zrobienia jej, nie będziecie zawiedzeni.
Mogę tylko powiedzieć, że jest naprawdę dobra.A zrobiłem ją zupełnie przez przypadek. Chciałem zrobić inną tartę. Przygotowałem ciasto, wziąłem się za robienie farszu... I patrzę nagle, że nieco się zagalopowałem, nie mam składników na tę tartę, którą zaplanowałem. Tak jakoś wyszło, zdarza się :) Zatem szybki przegląd lodówki zrobiłem, popatrzyłem co jest, a czego nie ma, co się może przydać i co z czym mi zagra i już wszystko wiedziałem. I grzecznie jak na spowiedzi mówię wam:Spód tarty:200 g
mąki pszennej100 g
masła2
żółtkaszczypta
soliNadzienie:ok. 400 g obranych
burakówopakowanie
sera feta (270 g)1
jajko100 ml
śmietany 22% (18% też może być)3 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
miodusól,
pieprzSkładniki na ciasto łączymy ze sobą (
masło oczywiście kroimy na kawałki) i szybko wyrabiamy, najlepiej opuszkami palców, tak żeby zbytnio nie ogrzać
masła. Robimy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 1 godzinę.Ciasto rozpłaszczamy, przenosimy do formy na tartę i dokładnie wylepiamy nim formę. Żeby nam się nie obsunęło podczas pieczenia to zakładamy ciasto aż za krawędzie formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy 15 minut w 220 stopniach.
Buraki kroimy na plasterki (ja akurat użyłem jednego podłużnego
buraka, miał taką wagę jak trzeba) i podsmażamy na patelni na rozgrzanym
oleju. W tym czasie rozrabiamy w małej miseczce
miód z
octem balsamicznym. Mieszamy żeby w miarę się nam połączyło. I zalewamy smażące się
buraki. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Smażymy około 10 minut i zostawiamy żeby nieco przestygło.
Fetę łączymy z
jajkiem i
śmietaną, dodajemy troszkę
soli i
pieprzu. I wylewamy na spód tarty. A na tym układamy
buraki.Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Smacznego!