Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na pyszną i piękna tartę na kruchym spodzie … wypełnioną delikatnym
serowo- jajecznym farszem i piękne ułożonymi plastrami
cukinii … w kształcie płatów róży. Polecam do zrobienia … rodzina i goście będą zaskoczenie i smakiem i wyglądem … a dodam, ze wcale nie trzeba się przy tym dużo napracować … wystarczy tylko dobra obieraczka do warzyw 😉
Składniki na ciasto ( forma średnicy 30 cm lub dwie mniejsze – jedna średnicy 25 cm i prostokątna o wymiarach 35cmx11cm):300 g
mąki pszennej200 g
masła1
jajkoszczypta
soliSkładniki farsz:2- 3 małe
cukinie200 g
sera feta3
jajka½ szklanki słodkiej
śmietany 18 %
sól himalajska do smakuświeżo mielony
pieprz do smaku2 szczypty mielonego
chili lub więcejWykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy. Na formę wyłożoną
ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna
grochu,
ryżu lub
fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.
Cukinie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy wzdłuż na cieniutkie paski.
Jajka z
fetą i
śmietaną,
solą,
pieprzem oraz
chili blandujemy do czasu uzyskanie płynnej, gładkiej konsystencji.Mieszamy i wylewamy na podpieczony spód ciasta. Na wierzchu układamy w koło paski
cukinii. Tarte pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.Smacznego!