Wykonanie
Tarta na chrupiącym cieście francuskim z
cukinią i
serem fata z dodatkiem
koperku. Szybka w przygotowaniu … idealne na obiad lub kolację.
Składniki:1 opakowanie
ciast francuskiegomasło do wysmarowania formy2 średnie
cukinie200 g
sera fetapęczek świeżego
koperku4
jajka½ szklanki słodkiej
śmietany 18 %
sól himalajska do smakuświeżo mielony
pieprz do smaku2 szczypty mielonego
chili lub więcejWykonanie:Formę na tarte smarujemy
masłem i wykładamy gotowym
ciastem francuskim. Ciasto z formą wstawiamy do lodówki.Piekarnik nastawiamy na 200 st. C z termoobiegiem.Połówkę jednej
cukinii kroimy na cieniutkie plasterki. Odstawiamy. Pozostałą
cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy.
Jajka z
fetą i
śmietaną,
solą,
pieprzem oraz
chili blandujemy do czasu uzyskanie płynnej, gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy poszatkowany
koperek.Ciasto wyciągamy z lodówki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 7 minut, aby się lekko podpiekło w trakcie pieczenia przekłuwamy widelcem, aby się nie unosiło. Na czas podpiekania ciasto możemy również przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ziarnami
fasoli, ale wtedy musimy wydłużyć czas podpiekania.Z potartej
cukinii odciskamy nadmiar
wody, a następnie
cukinię zalewamy mieszaniną
jajek i
sera. Mieszamy i wylewamy na podpieczony spód ciasta. Na wierzchu układamy plasterki
cukinii. Tarte pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.Smacznego!