Wykonanie
Odwiedził nas Graba, mój kumpel ze szkoły średniej. Razem ze swoją żoną Martą i córką Helą. Graba to fajny gość, niejedno
wino razem wypiliśmy. Nie, nie mam na myśli prawdziwych win, które
piją kulturalni ludzie. No wiecie, szkoła średnia to ciężki okres, trzeba się jakoś ratować. Tak czy siak wspomnień mamy całą masę. Więc sobie powspominaliśmy. Tym bardziej, że Graba z Martą również skłaniają się ku częstszemu zaglądaniu do swojej kuchni i robieniu tam fajnych rzeczy :) Mieliśmy więc o czym gadać. A
Madzia na przywitanie zrobiła tartę z
burakami. Wyszła naprawdę doskonale.Ciasto:300 g
mąki pszennej200 g miękkiego
masła1
jajkosólNadzienie:1 podłużny
burak100 g
sera fetaopakowanie
sera brie1
jajko1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszki1 nieduża
cukiniasól,
pieprzBuraka gotujemy w łupinie. Czekamy aż przestygnie, obieramy i kroimy na plasterki.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z
solą i
masłem (pokrojonym w kostkę), wbijamy
jajko, wlewamy 2 łyżki zimnej
wody i opuszkami palców wyrabiamy ciasto. Jak wyrobimy to formujemy kulkę, zawijamy ją w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do lodówki.
Fetę miksujemy z
jajkiem, doprawiamy
pieprzem.
Cukinię posypujemy
solą i odstawiamy. Przed położeniem na tarcie będziemy musieli odsączyć ją z soku, który się wydzieli.Formę do tarty bardzo dokładnie nacieramy
masłem i wylepiamy
ciastem, najlepiej tak nawet nieco powyżej formy, żeby założyć ciasto za brzegi. Miejsce przy miejscu nakłuwamy spód widelcem, smarujemy rozbełtanym
białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.Na podpieczonym spodzie układamy wkoło
buraki, na środku
cukinię i zalewamy rozbełtaną masą. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy połamanym na kawałki
serem brie.Smacznego!A tak naprawdę to Graba odwiedził nas już jakiś czas temu, tylko nie miałem kiedy opublikować tego wpisu ;)
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)