Wykonanie
Te placki są przygotowane na wzór tradycyjnych, ziemniaczanych, ale składają się nie tylko z
ziemniaków. W skład wchodzą właściwie 3 warzywa:
ziemniaki,
buraki i
marchewka. Smak jest bardzo dobry, mam wrażenie że są lżejsze i delikatniejsze. Bardzo fajna alternatywa ;)



Składniki na 6 dużych placków:2 średnie
ziemniaki1 mały czerwony
burak, wcześniej ugotowany1 średnia
marchewka1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1
jajko1 czubata łyżka
mąki pszennejsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Ścieram warzywa na tarce o grubych oczkach,
pietruszkę siekam drobno, mieszam warzywa z
jajkiem i
mąką. Masa powinna być dość gęsta. Doprawiam ciasto
solą i
pieprzem, łyżką wykładam na patelnię z niewielką ilością
oleju okrągłe placki i smażę je po 2-3 minuty z każdej strony, by nabrały złotego koloru. Przekładam usmażone placki na chwilę na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z surówką z
kiszonej kapusty.Przepis autorski.
