Wykonanie
Namawiam was do przygotowania własnych gnocchi,będą z pewnością przepyszne.Jest to rodzaj klusek włoskich,podobnych do kopytek.Jedna z wersji gnocchi jest znana ze swojej zielonej barwy, przygotowywana ze
szpinakiem i
ricottą, zwana w Toskanii strozzapreti .My zajmijmy się jednak tymi tradycyjnymi ;)Składniki:1kg mączastych
ziemniakówsól,
pieprz1
jajko300g
mąki pszennejWykonanie:Nieobrane
ziemniaki zagotuj,zmniejsz ogień i gotuj,az będą miękkie,ale nie będą się rozpadać.Odcedź,zostaw, by trochę ostygły, i obierz ze skórki.Rozgnieć i zostaw do całkowitego wystygnięcia.Rozgniecione i wystudzone
ziemniaki przełóż do dużej miski,dopraw
solą,
pieprzem,,wmieszaj do niech
jajko,dodaj
mąkę i zagnieć gładkie i lepiące się ciasto.Czysty blat oprósz
mąką i uformuj z ciasta długie wałeczki.
Ostrym nożem pokrój je na kluseczki o długości 2cm. odkładaj porcjami na bok. W dużym garnku zagotuj lekko osolona
wodę,wrzuć kluseczki i gotuj,az wypłyną na wierzch.Osobiście uwielbiam je jeść z sosem
szałwiowym.Rozpuszczam
masło,wrzucam posiekaną świeżą
szałwię(fot) ,chwile podsmażam,następnie wrzucam ugotowane gnocchi,kroje w kostkę
żółty ser dodaje do kluseczek ,mieszam wszystko razem,na koniec posypuję jeszcze trochę
żółtym serem ,starym na dużych oczkach.Nagrzewam piekarnik do 170C i podpiekam do zrumienienia. Uwierzcie na słowo Niebo w Gębiea o to mój mentor w akcji ;)https://www.youtube.com/watch?v=LRmPcaGAG0s