Wykonanie
Dawno mnie tutaj nie było, ale to dlatego, że ostatnimi czasy jestem strasznie zabiegana.
Powiem Wam w sekrecie, wraz z narzeczonym rozpoczęliśmy przygotowania do naszego ślubu. Zapewne sami wiecie ile to wymaga czasu i załatwień. Nooo ale jeść przecież też trzeba;)Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na idealne placki ziemniaczane. Mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz- my takie lubimy najbardziej zresztą kto ich nie lubi ;) Osobiście najbardziej smakują mi te ze
śmietaną no ale przecież można je podać z naszym ulubionym dodatkiem. Idealne na słodko jak i na wytrawnie, serdecznie polecam ;)
Składniki:1.5 kg
ziemniaków2
jajka5
cebul4 łyżki
mąki pszennejsól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, wymyć, podzielić na pół. Połowę
ziemniaków ścieramy na tarce o dużych oczkach a drugą połowę na małych oczkach.
Cebulę ścieramy na dużych oczkach, wszystko razem mieszamy. Następnie masę ziemniaczaną odciskamy, jednak nie wylewamy
wody z
ziemniaków. Gdy dokładnie odciśniemy
ziemniaki,
wodę z nich delikatnie wylewamy natomiast pozostawiony na dnie naczynia osad - czyli
mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy. Kolejno dodajemy
jajka,
mąkę oraz
sól i
pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Masa ma być zwarta jednak nie za sucha. Smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju na złoty kolor z obu stron.Podajemy z naszymi ulubionymi, smacznego ;)