Wykonanie
Będąc w sklepie z żywnością orientalną, kupiłam kilka różnych mąk, wśród których znalazła się lekko fioletowa, miałka
mąka z czarnego kleistego
ryżu . Tę odmianę
ryżu uprawia się głównie w Indonezji, Tajlandii i Chinach. Mieszkańcy Państwa Środka wyrabiają z niego
makaron, w kuchni indonezyjskiej i tajskiej najczęściej stanowi on jeden ze składników deserów. Zaczęłam od ciasta. Na pierwszy front poszło połączenie fioletowej
mąki z ze słowiańską,
miodową nutą i wyszedł delikatny
miodowy, ciemny placek.80 g
mąki pszennej100 g
masła100 g
miodu4
jajkaszczypta
soliBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy, dodając szczyptę
soli. Rozpuszczamy
masło w misce i gdy jest już płynne, dolewamy
miód. Następnie dodajemy do tej masy
żółtka i ponownie mieszamy. Później powoli dosypujemy przesiane przez sito
mąki z czarnego
ryżu oraz pszenną, a na sam koniec ubite
białka. Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek, po czym przelewamy do formy. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.