Wykonanie
I jeszcze jeden przepis około świąteczny. Tym razem z Wigilii z sąsiadami. Na wieczór przygotowałam placek z sanshō – nazywanym japońskim
pieprzem (właściwa nazwa rośliny to żółtodrzew
pieprzowy). Sanshō jest jedną z nielicznych ostrych przypraw w kuchni japońskiej. Ponad to ma przepiękny, lekko
cytrusowy, orzeźwiający zapach, dlatego świetnie sprawdza się również jako dodatek do ciast. Placek ozdobiłam dekoracją zrobioną z lukru plastycznego.Przy okazji serdecznie zapraszam 1 stycznia 2013 na audycję Obudź się na Nowy Rok w
Radiu Dla Ciebie (program trwa
między 8:00-12:00, część o Japonii będzie
między 8:00 a 9:00). Będzie trochę o Sylwestrze i obchodach Nowego Roku w Japonii, a także w Peru.
Radia można słuchać w Warszawie na 101 MhZ lub za pośrednictwem strony internetowej .Ciasto z sanshō – przepis220 g
mąki pszennej100 g
masła110 g
cukru4
jajkałyżka
miodu2 płaskie łyżeczki sanshōszczypta
solipół łyżeczki
sody oczyszczonejMasło rozpuszczamy w misce. Następnie dodajemy
miód,
cukier oraz
jajka i dokładnie miksujemy. Na sam koniec dosypujemy
mąkę,
sól,
sodę oraz sanshō . Ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po ostudzeniu możemy udekorować placek ozdobami wyciętymi z lukru plastycznego.