Wykonanie
świąteczne pierniczki (ps. svętъčь nъje pierniky)
składniki:500 g
mąki pszennej200 g
miodu (ok. 4-5 łyżek)ok. 100 g
cukru120 g
masła1
jajko2 łyżki
sody oczyszczonej40 g
przyprawy piernikowejszczypta
soliMasło i
cukier rozpuścić w rondelki mieszając do momentu aż
cukier zupełnie się rozpuści.
Do miski przesiać
mąkę, wymieszać z
sodą i
przyprawą piernikową (korzenną). Dodać
miód oraz
jajko, wlać rozpuszczone, przestudzone
masło. Wyrobić gładkie ciasto. Można je schłodzić przez pół godziny lub godzinę w lodówce, alby nie kleiło się
potem do wałka. Rozwałkować je niezbyt grubo (ok. pół centymetra), podsypując przy tym
mąką. Wykroić pierniczki i ułożyć na papierze do pieczenia niezbyt blisko siebie, ponieważ urosną.Piec ok. 8-10 min. w 180 o C na złoty kolor. Wystudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku.Pierniki należy lukrować dopiero przed podaniem [stąd też te powyżej nie mają jeszcze żadnego lukru].Porada : aby pierniczki zmiękły i nabrały dodatkowego zapachu można włożyć do puszek kawałek skórki z
jabłka. Należy jednak pamiętać, by nie leżała tam ona za długo, bo może zacząć się psuć.