Wykonanie
Miałam chrapkę na
ciasteczka ;) Po kolejnej czystce szafek, znalazłam pastę
sezamową i oto są !!! Kilka dni zachowują świeżość, są przyjemnie chrupiące - mniam!
Składniki ( ok. 20 szt. )180 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
cukru nierafinowanego Demerara ( użyłam grubego)szczypta
soli125 g miękkiego
masła1
jajko130 g pasty sezamowejW jednej misce mieszamy ze sobą
mąkę,
sodę i
sól. W drugiej ucieramy
masło z
cukrem ( jeżeli użyjemy zwykłego drobnego
cukru to na gładką masę ) przez kilka minut. Następnie dodajemy pasę
sezamową,
masło,
jajko i nadal ucieramy. Do wyrabianej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki (
mąkę,
sodę i
sól ). Miksujemy całość na niskich obrotach.Z ciasta formujemy, małe równe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( odległości
między ciastkami powinny wynosić około 3-4 cm ). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 10 minut ( aż brzegi zbrązowieją ). Smacznego!!!
Inspiracja : "Złota Księga
Czekolady".