ßßß
Składniki:3 i 3/4 szklanki mąki pszennej1 łyżka kakao9 łyżeczek przyprawy korzennejpół łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli230 g masła3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków1 duże jajkopół szklanki miodu
Sposób przygotowania:W naczyniu wymieszaj suche składniki. Odłóż.W misie miksera umieść masło i cukier. Ucieraj przez kilka minut do powstania jasnej, puszystej masy. Dodaj jajko i ucieraj do połączenia składników. Dodaj miód i ponownie utrzyj. Wsyp wszystkie suche składniki i zmiksuj do połączenia.Ciasto wyjmij na oprószoną mąką pszenną stolnicę. Lekko spłaszcz. Owiń folią i schłódź w lodówce przez całą noc.Kolejnego dnia wyjmij na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj zgodnie z grubością foremki. Wycinaj kawałki ciasta i wypełniaj nimi foremkę wysmarowaną delikatnie olejem. Usuń nadmiar ciasta. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 7-15 minut w temp. 180 st. - ja swoje serca piekłam podobnie jak Dorota około 13 minut.