Wykonanie
Z wakacyjnego wyjazdu do Torunia przywiozłam sobie drewnianą foremkę do pierników. Z pięknym wzorem. Ale skąd wziąć idealny przepis, by wzór po upieczeniu pozostał widoczny?!Pierniczki zwykle mocno rosną podczas pieczenia i wzór znika. Z pomocą przyszła (jak często w kwestiach cukierniczych bywa) Dorota z mojewypieki.com :) Przepis na pierniczki ze wzorem okazał się strzalem w dziesiątkę. Pierniczki bez wzoru będą równie pyszne :) Spróbujcie :)

Składniki:3 i 3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
kakao9 łyżeczek
przyprawy korzennejpół łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli230 g
masła3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajkopół szklanki
miodu
Sposób przygotowania:W naczyniu wymieszaj suche składniki. Odłóż.W misie miksera umieść
masło i
cukier. Ucieraj przez kilka minut do powstania jasnej, puszystej masy. Dodaj
jajko i ucieraj do połączenia składników. Dodaj
miód i ponownie utrzyj. Wsyp wszystkie suche składniki i zmiksuj do połączenia.Ciasto wyjmij na oprószoną
mąką pszenną stolnicę. Lekko spłaszcz.
Owiń folią i schłódź w lodówce przez całą noc.Kolejnego dnia wyjmij na oprószoną
mąką stolnicę i rozwałkuj zgodnie z grubością foremki. Wycinaj kawałki ciasta i wypełniaj nimi foremkę wysmarowaną delikatnie
olejem. Usuń nadmiar ciasta. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 7-15 minut w temp. 180 st. - ja swoje
serca piekłam podobnie jak Dorota około 13 minut.