ßßß Cookit - przepis na Pierniczki z wzorem

Pierniczki z wzorem

nazwa

Wykonanie

O tym, jak trudno znaleźć idealny przepis na pierniczki z dobrze widocznym i wypukłym wzorkiem, wie tylko ten... kto próbował. Pierniczki wymagają dodatku sody oczyszczonej i najczęściej mocno rosną podczas pieczenia, wzorek lubi się rozmywać, tym bardziej, jeśli wzory w foremkach są płytkie (jak u mnie) . Tymczasem - przepis idealny! Szybki i prosty - to ucieranie składników jak przy klasycznych ciasteczkach. Pierniczki wychodzą pyszne, lekko chrupiące z wierzchu (z czasem miękną), aromatyczne i po prostu piękne! Początkowo miały być tylko do ozdoby na święta, ale są tak smaczne, że muszę dorobić kolejną porcję ;-). A może posiadacie podobne formy (czasem bardzo stare) i zechcecie upiec na święta?
Składniki:
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
9 łyżeczek przyprawy korzennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
230 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
pół szklanki melasy
2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego/golden syrupu/płynnego miodu
Uwaga: Wyjątkowo w tym przepisie szklanka o pojemności 230 ml, nie jak zawsze 250 ml.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, sól. Odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Ucierać przez kilka minut lub dłużej, do powstania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko, dokładnie utrzeć do połączenia. Dodać melasę, następnie syrop kukurydziany/golden syrup/płynny miód i utrzeć lub zmiksować do połączenia. Wsypać wszystkie suche składniki, zmiksować do połączenia.
Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką pszenną, lekko spłaszczyć. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez całą noc.
Kolejnego dnia ciasto wyjąć na oprószoną mąką pszenną stolnicę. Rozwałkować zgodnie z głębością swojej foremki. Jeśli foremki są w kształcie stempli - na grubość stempla. Wycinać kawałki ciasta, oprószać mąką pszenną i wypełniać nimi przygotowaną foremkę, usuwając nadmiar ciasta. Gotowe pierniczki wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wystukując je z formy.
Piec przez 7 - 15 minut w zależności od grubości i wielkości pierniczków (ja swoje serca piekłam około 13 minut) w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Dowolnie udekorować - udekorowałam jadalnym pyłem 'antyczne złoto' (dokładnie taki puder, nakładany na pierniczek przy pomocy pędzelka).
Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Tartine" E .M. Prueitt z małymi zmianami.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-z-wzorem