Wykonanie
O tym, jak trudno znaleźć idealny przepis na pierniczki z dobrze widocznym i wypukłym wzorkiem, wie tylko ten... kto próbował. Pierniczki wymagają dodatku
sody oczyszczonej i najczęściej mocno rosną podczas pieczenia, wzorek lubi się rozmywać, tym bardziej, jeśli wzory w foremkach są płytkie (jak u mnie) . Tymczasem - przepis idealny! Szybki i prosty - to ucieranie składników jak przy klasycznych ciasteczkach. Pierniczki wychodzą pyszne, lekko chrupiące z wierzchu (z czasem miękną), aromatyczne i po prostu piękne! Początkowo miały być tylko do ozdoby na święta, ale są tak smaczne, że muszę dorobić kolejną porcję ;-). A może posiadacie podobne formy (czasem bardzo stare) i zechcecie upiec na święta?Składniki:3 i 3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
kakao9 łyżeczek
przyprawy korzennejpół łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli230 g
masła3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajkopół szklanki melasy2 łyżki jasnego
syropu kukurydzianego/golden syrupu/płynnego
mioduUwaga: Wyjątkowo w tym przepisie szklanka o pojemności 230 ml, nie jak zawsze 250 ml.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu wymieszać suche składniki:
mąkę pszenną,
kakao,
przyprawę korzenną,
sodę oczyszczoną,
sól. Odłożyć.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Ucierać przez kilka minut lub dłużej, do powstania bardzo jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
jajko, dokładnie utrzeć do połączenia. Dodać melasę, następnie
syrop kukurydziany/golden syrup/płynny
miód i utrzeć lub zmiksować do połączenia. Wsypać wszystkie suche składniki, zmiksować do połączenia.Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną
mąką pszenną, lekko spłaszczyć. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez całą noc.Kolejnego dnia ciasto wyjąć na oprószoną
mąką pszenną stolnicę. Rozwałkować zgodnie z głębością swojej foremki. Jeśli foremki są w kształcie stempli - na grubość stempla. Wycinać kawałki ciasta, oprószać
mąką pszenną i wypełniać nimi przygotowaną foremkę, usuwając nadmiar ciasta. Gotowe pierniczki wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wystukując je z formy.Piec przez 7 - 15 minut w zależności od grubości i wielkości pierniczków (ja swoje
serca piekłam około 13 minut) w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Dowolnie udekorować - udekorowałam jadalnym pyłem 'antyczne złoto' (dokładnie taki puder, nakładany na pierniczek przy pomocy pędzelka).Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Tartine" E .M. Prueitt z małymi zmianami.