Wykonanie
Jest to naprawdę świetny przepis na brioche pełnoziarnistą z
miodem. Niezbyt słodka, delikatna,
maślana - po prostu przepyszna i na dodatek całkiem zdrowa. Robi się ją łatwo, jednak ciasto wymaga nocy w lodówce. Idealna na śniadanie, czy podwieczorek. Na pewno fantastycznie się sprawdzi na wielkanocnym
stole. Polecam! :)
/standardowa keksówka/110g
mąki orkiszowej180g
mąki pszennej pełnoziarnistej15g świeżych
drożdży4
jajkaszczypta
soli80g
masła2 łyżki
miodu+1/2 rozbełtanego
jajka do posmarowaniaDo miski wsypać
mąki. Dodać
miód,
sól oraz pokruszone
drożdże. Wlać
jajka, a następnie wyrabiać ciasto (mikserem), aż będzie gładkie (ciasto powinno być dość rzadkie). Stopniowo dodawać
masło, do czasu, kiedy będzie całkowicie wmieszane w masę. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Następnie wstawić je, przykryte folią spożywczą, na noc lodówki - wtedy też podrośnie.Rano wyjąć je i doprowadzić do temperatury pokojowej. Później przełożyć ciasto do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką formy. Odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na około 2 godziny, aż podrośnie. Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym
jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Smacznego!