Wykonanie
Tymczasem zapraszam Was do zapoznania się z prostym przepisem na drożdżówki :) Przepis na podstawie tego przepisu .DrożdżówkiSkładniki:500 g
mąki pszennejszczypta
soli20 g
miodu2
jajka250 ml
mleka75 g
masła21 g suchych lub 42 g świeżych
drożdżyWykonanie:Jeśli wybraliśmy
drożdże świeże, najpierw pracę rozpoczynamy od zaczynu - kilka łyżek ciepłego
mleka, łyżka
cukru, rozpuszczamy
drożdże, dosypujemy łyżkę
mąki mieszamy pozostawiamy do wyrośnięcia. Jeśli używamy suszonych, wsypujemy je do ciasta.
Masło rozpuszczamy, dodajemy
miód i
mleko, podgrzewamy do temp. ok 35 st.
Mleko nie może być gorące, bo zetniemy
jajka i zaparzymy
drożdże.Suche składniki mieszamy, dodajemy do nich mokre składniki, szybko zagniatamy, dodajemy
jajka. Gotowe ciasto pozostawiamy pod przykryciem, do podwojenia objętości.Ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na ok. 1-2 cm grubości, wycinamy kółka dość sporym
kubkiem, ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie mniejszą szklanką na środku wyciskamy miejsce na nadzienie. W każdym umieszczamy ulubiony
dżem lub
marmoladę.
Drożdżówki smarujemy
jajkiem rozkłóconym z odrobiną
mleka.Pieczemy ok. 20 minut w 200 st., aby były ładnie zrumienione.Smacznego!