Wykonanie
Szukałam, szukałam i znalazłam, przepis na drożdżówki z kruszonką i
owocami. Przepis pochodzi z bloga 'My dishes and sweets' i jest doskonały. Robi się je szybko i łatwo, są odpowiednio słodko kwaśne, z
maślaną kruszonką na wierzchu.
Składniki: na 10 drożdżówek250g
mąki pszennej125ml
mleka50g roztopionego
masła1
jajko1
jajko roztrzepane ( do posmarowania wierzchu przed pieczeniem )1 1/2 łyżki
cukru1 łyżka
miodu1/2 łyżeczki
soli20g świeżych
drożdży250g
rabarbaru pokrojonego w małe kawałki, około 0.5cmkruszonka:1/4 kubka
cukru1/4 kostki
masła1/2 kubka
mąki pszennejwszystkie składniki kruszonki zagniotłam i odstawiłam do lodówki
Jak zrobiłam:1.
Mleko podgrzałam, dodałam do niego
miód, 1 łyżkę
mąki i
drożdże. Odstawiłam do wyrośnięcia.2.
Mąkę wsypałam do miski, dodałam do niej
cukier,
sól, zaczyn
drożdżowy. Wymieszałam, dodałam
jajko i
masło. Wyrabiałam ręcznie około 5-10 min. Odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę; ciasto pięknie wyrosło.3. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 10 - 12 kulek, które uformowałam w krążki. Na każdy krążek nałożyłam
rabarbar i kruszonkę. Odstawiłam na 20-30 min do wyrośnięcia.Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarowałam rozbełtanym
jajkiem. Piekłam 12-15 min w 180'C, aż były rumiane.