Wykonanie
Bułeczki są świetne, mięciuchne, maślane, lekko słodkie, ciasto cudnie się wyrabia, te bułaski to wgl sama przyjemność jest, od początku wyrabiania aż do pochłonięcia, bardzo polecam :)

0,5 kg
mąki pszennej tortowej
300 ml ciepłego
mleka20 gram świeżych
drożdży50 gram stopionego, schłodzonego
masła2 łyżki
cukru1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
solirozbełtane
jajo do posmarowania na górę
20 gram
sezamu do posypania
W ciepłym
mleku rozprowadzić
drożdże z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką
mąki, odstawić do "ruszenia" na 15 minut.
Mąkę przesiać z resztą
cukru,
solą, dodać wyrośnięty rozczyn,
masło,
miód i wyrobić elastyczne ciasto, u mnie trwało to 15 minut.
Ciasto włożyć do miski oprószonej
mąką, zawinąć w folię i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść, podzielić na 8 równych części, uformować bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 20 minut do napuszenia. Następnie bułeczki lekko spłaszczyć ręka, posmarować
jajem, posypać
sezamem, piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, smacznego.