ßßß
mojego przepisuSkładniki: na kruche ciasto250g maki pszennej tortowej150g zimnego pokrojonego na kawałki masła ( użyłam solonego)1 łyżeczka soli2 żółtka2-3 łyżki kwaśnej śmietanyWszystkie składniki wrzuciłam do miski, wyrobiłam na kruszonkę. Jeśli ciasto się zbyt kruszy dodajemy dodatkowo łyżkę śmietany ale zaczynamy od dwóch łyżek :)Ciasto wyrabiam aż się ładnie połączy i będzie plastyczne, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Nie dodawać w żadnym wypadku wody!Składniki: na farsz1/2 pęczka młodej botwinki125 g miękkiego twarożku koziego ( użyłam Fromage de chevre)1/4 szklanki śmietanki 30%1 całe jajosól, pieprz do smaku3 łyżki startej mozzarelli2 łyżki startego parmezanuTwarożek wymieszałam ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodałam jajo, wymieszałam do połączenia się składników. Liście botwiny pokroiłam w paski, połączyłam część z serkiem, część odłożyłam na wierzch.Łodygi botwiny sparzyłam, pokroiłam na drobno i zostawiłam na wierzch.Ciasto wyciągnęłam z lodówki, podzieliłam na dwie części ( do tej tary użyłam tylko jednej części ciasta, drugą zamroziłam ) blat posypałam lekko mąką, ociepliłam ciasto w dłoniach, spłaszczyłam i rozwałkowałam. Przełożyłam ciasto do wyłożonej papierem blaszki zakładając boki.Wsunęłam do piekarnika rozgrzanego do 180' na 15 minut, kiedy się ciasto lekko zarumieniło, wyciągnęłam blaszkę i rozłożyłam równomiernie masę serową, oprószyłam dodatkowo pieprzem i posypałam sparzonymi łodygami oraz liśćmi botwiny. Posypałam startą mozzarellą i parmezanem. Wsunęłam do nagrzanego piekarnika na kolejne 20- 25 minut.Smacznego!Dodaję do akcji: