Wykonanie
Dzisiaj propozycja na przystawkę Wielkanocną. Spokojnie może przygotować foremki z ciasta dzień wcześniej, a w niedzielę tylko je nadziać i zapiec. Można też piec je w sobotę, a w niedzielę podać na zimno. Jak kto woli.

Składniki (na 6-8 sztuk):120 g
mąki pszennej70 g zimnego
masła1 małe
jajkopół łyżeczki suszonej
bazyliipół łyżeczki
soli2
jajka1 kulka
mozzarellisól,
pieprz,
bazyliaWykonanie:
Mąkę przesiać z
solą. Dosypać
bazylię i dodać
masło pokrojone na kawałki. Wyrobić palcami tak, aby ciasto przypominało okruszki. Dodać rozbełtane
jajko i szybko zarobić ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na około 20 - 30 minut. Przygotować formę na muffiny. Natłuścić otwory i delikatnie posypać
mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła. Wycięte kawałki ciasta wkładać do przygotowanych foremek muffinkowych dociskając do dna i
boków. Nakłuć widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia lub folią i wsypać na nią
groch do pieczenia. Tak przygotowane foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 - 15 minut. Wyjąć podpieczone
spody. Wyjąc papier / folię z
grochem.
Jajka rozbełtać.
Mozzarellę pokroić na plastry (tyle ile wyszło nam
spodów). Resztę
sera pokroić na małe kawałki. Wymieszać je z
jajkami. Mieszankę jajeczną doprawić do smaku. Nakładać łyżką do podpieczonych
spodów. Na wierzch kłaść po plasterku
mozzarelli. Formę ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez około 10 - 15 minut, aż masa się zetnie a
ser na górze będzie przyrumieniony.