ßßß
Składniki:1 jajko30 dag mąki pszennejmozzarellakilkanaście listków bazyliioliwa do smażenia400 g startej cukiniiświeżo mielony pieprzsólMąkę z jajkiem dokładnie mieszamy trzepaczką. Jeśli mamy młode, małe cukinie nie musimy obierać ich ze skórki. Większe, starsze trzeba obrać gdyż skórka robi się bardzo twarda. Każdą cukinię kroimy wzdłuż na dwie połówki i usuwamy pestki. Łatwo to zrobić za pomocą łyżki. Ścieramy cukinię na dużych oczkach tarki. Dodajemy do mąki z jajkiem, mieszamy i dodajemy odrobinę świeżo mielonego tartego pieprzu.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta, lekko je rozpłaszczamy i smażymy z obu stron, aż się zrumienią. Jeśli nałożymy zbyt dużą porcję, trudno będzie ją odwrócić podczas smażenia. Usmażone placki odkładamy na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Oprószamy solą. Mozzarellę kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Na każdy placek kładziemy plasterek mozzarelli i listek bazylii. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i wyciągamy gdy tylko ser się roztopi i lekko przyrumieni.