Wykonanie
Niewiarygodnie smaczne kotlety !!! Z tej porcji wyszło mi tylko 4 sztuki (konkretne), oczywiście następnym razem zrobię z podwójnej porcji, co i również Wam radzę. Delikatne, pyszne, polecam bardzo :) Kotlety zjedliśmy z ziemniaczanym
pure i surówką Coleslaw Beatki, świetne jedzonko !Na blogu mam również kotlety pożarskie z
mięsa mieszanego, z dodatkiem
cielęciny.



400 gramów
filetów drobiowych (2 mniejsze sztuki)1
jajo (
żółtko i
białko osobno)1 kopiasta łyżeczka stopionego i schłodzonego
masła1 - 2 ząbki
czosnku1,5 - 2 łyżki
tartej bułkipęczek
szczypiorkusól,
pieprz,
słodka papryka wg smakupanierka:1
jajo1/3
tartej bułki1/4 szklanki
mąki pszennejmasło klarowane do smażenia (obowiązkowo!)
Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę lub zmielić w maszynce do
mięsa na największych oczkach.Do
mięsa dodać zmiażdżony
czosnek,
sól,
pieprz, dokładnie wymieszać.

W miseczce utrzeć
żółtko z
masłem, dodać do
mięsa, wyrobić.

Szczypiorek posiekać, wsypać do masy, wymieszać.Następnie do masy dodać
tartą bułkę, wyrobić.
Białko ubić na sztywno, dodać do całości i delikatnie wymieszać łyżką.

Zwilżonymi dłońmi z masy
mięsnej odrywać kawałki i formować podłużne kotlety, obtaczać je najpierw w
mące,
potem w rozbełtanym
jaju, a na końcu w
tartej bułce.


Smażyć na
maśle klarowanym na złoto z obu stron, najlepiej pod przykryciem, na małym ogniu.

Podawać z ulubionymi dodatkami.