ßßß


400 gramów filetów drobiowych (2 mniejsze sztuki)1 jajo (żółtko i białko osobno)1 kopiasta łyżeczka stopionego i schłodzonego masła1 - 2 ząbki czosnku1,5 - 2 łyżki tartej bułkipęczek szczypiorkusól, pieprz, słodka papryka wg smakupanierka:1 jajo1/3 tartej bułki1/4 szklanki mąki pszennejmasło klarowane do smażenia (obowiązkowo!)Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę lub zmielić w maszynce do mięsa na największych oczkach.Do mięsa dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, dokładnie wymieszać.
W miseczce utrzeć żółtko z masłem, dodać do mięsa, wyrobić.
Szczypiorek posiekać, wsypać do masy, wymieszać.Następnie do masy dodać tartą bułkę, wyrobić.Białko ubić na sztywno, dodać do całości i delikatnie wymieszać łyżką.
Zwilżonymi dłońmi z masy mięsnej odrywać kawałki i formować podłużne kotlety, obtaczać je najpierw w mące, potem w rozbełtanym jaju, a na końcu w tartej bułce.
Smażyć na maśle klarowanym na złoto z obu stron, najlepiej pod przykryciem, na małym ogniu.
Podawać z ulubionymi dodatkami.