Wykonanie
Delikatne w smaku ravioli ze wspaniałym kremowym farszem który wypływa po przekrojeniu pierożka.Najlepiej smakują świeżo po ugotowaniu polane stopionym
masłem z wiórkami
sera jednak odsmażone na
maśle są równie smaczne.


Składniki:Ciasto:450g.
mąki pszennej3
żółtka1 całe
jajko4 łyżki
oleju1/2 szklanki letniej
wody1/2 łyżeczki
soliFarsz:200g. liści
świeżego szpinaku4 ząbki
czosnku1 łyżka
masła500g.
sera mascarpone10
pomidorów suszonych z
oleju1 łyżka
oleju z pod
suszonych pomidorów1 łyżeczka
słodkiej paprykisól ,
pieprzDodatkowo:
białko do posmarowania ciastastopione
masło do polania raviolitarty
ser żółty do posypania ravioli ( najlepszy pikantny np.
cheddar lub
parmezan)Przygotowanie:Ciasto: Do
mąki wbić
jajko , dodać
żółtka , wlać
olej oraz
wodę , posolić.Wyrobić dłońmi jednolite ciasto , odłożyć na 30 min aby odpoczęło.Farsz:
Czosnek posiekać drobno , na patelni rozgrzać
masło , przesmażyć
czosnek , dodać umyty i osuszony
szpinak , smażyć aż liście zwiędną.
Suszone pomidory pokroić w kostkę.
Mascarpone wymieszać ze
szpinakiem ,
suszonymi pomidorami ,
olejem z
pomidorów ,
słodką papryką oraz
solą i
pieprzem.Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na cienki placek ok. 0,5 cm na podsypanej
mąką stolnicy.Połowę każdego placka posmarować rozkłóconym
białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po 1 łyżeczce farszu w ok. 3 centymetrowych odstępach , przykryć pozostałą połówką dociskając ciasto palcami.Ravioli wykrawać specjalnym radełkiem lub nożem.Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia.Podawać z roztopionym
masłem i wiórami
sera.