ßßß Cookit - przepis na Tarta z Papryką

Tarta z Papryką

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty.
W tej tarcie, którą Wam dziś proponuję, jest tylko papryka i zalewa, która łączy całość, ale mimo tego powstaje smaczne danie.
Jeśli ktoś z Was jeszcze nigdy nie robił tarty, to ta jest idealnym początkiem, bez zbędnego skomplikowania. Do nadzienia nic nie trzeba smażyć ani gotować.
Smaczna na ciepło i na zimno.
Składniki na Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżeczka soli
2 żółtka
2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
2 papryki (najlepiej w różnych kolorach - ja pomieszałam 3 kolory)
250 g śmietamy kremówki (double cream)
2 jajka + 2 białka pozostałe z ciasta
100 g żółtego sera
słodka papryka
świeżo mielony pieprz
sól
garść listków natki pietruszki
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i żółtka. Szybko zagnieć, na końcu dodając wodę (tylko tyle, żeby ciasto zlepiło się w całość). Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim posmarowaną masłem tartownicę. Spód ponakłuwaj widelcem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15 minut.
W czasie kiedy spód się zapieka przygotuj wypełnienie.
Śmietanę wymieszaj z jajkami i białkami. Dodaj starty ser żółty.
Dopraw słodką papryką, pieprzem i solą (pamiętaj, że ser też jest słony). Na koniec wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Spód wyjmij z piekarnika.
Ułóż na nim paprykę i wlej mieszaninę ze śmietany. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 25-35 minut.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2014/01/tarta-z-papryka.html