ßßß
Składniki na Ciasto:200 g mąki pszennej100 g masła1 łyżeczka soli2 żółtka2-3 łyżki zimnej wodyNadzienie:2 papryki (najlepiej w różnych kolorach - ja pomieszałam 3 kolory)250 g śmietamy kremówki (double cream)2 jajka + 2 białka pozostałe z ciasta100 g żółtego serasłodka paprykaświeżo mielony pieprzsólgarść listków natki pietruszkiMąkę wymieszaj z solą, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i żółtka. Szybko zagnieć, na końcu dodając wodę (tylko tyle, żeby ciasto zlepiło się w całość). Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim posmarowaną masłem tartownicę. Spód ponakłuwaj widelcem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15 minut.
W czasie kiedy spód się zapieka przygotuj wypełnienie.Śmietanę wymieszaj z jajkami i białkami. Dodaj starty ser żółty.
Dopraw słodką papryką, pieprzem i solą (pamiętaj, że ser też jest słony). Na koniec wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Spód wyjmij z piekarnika.
Ułóż na nim paprykę i wlej mieszaninę ze śmietany. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 25-35 minut.
SMACZNEGO!

źródło: przepis własny