Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty.W tej tarcie, którą Wam dziś proponuję, jest tylko
papryka i zalewa, która łączy całość, ale mimo tego powstaje smaczne danie.Jeśli ktoś z Was jeszcze nigdy nie robił tarty, to ta jest idealnym początkiem, bez zbędnego skomplikowania. Do nadzienia nic nie trzeba smażyć ani gotować.Smaczna na ciepło i na zimno.
Składniki na Ciasto:200 g
mąki pszennej100 g
masła1 łyżeczka
soli2
żółtka2-3 łyżki zimnej
wodyNadzienie:2
papryki (najlepiej w różnych kolorach - ja pomieszałam 3 kolory)250 g
śmietamy kremówki (double cream)2
jajka + 2
białka pozostałe z ciasta100 g
żółtego serasłodka paprykaświeżo mielony
pieprzsólgarść listków
natki pietruszkiMąkę wymieszaj z
solą, dodaj zimne
masło pokrojone w kostkę i
żółtka. Szybko zagnieć, na końcu dodając
wodę (tylko tyle, żeby ciasto zlepiło się w całość). Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim posmarowaną
masłem tartownicę. Spód ponakłuwaj widelcem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15 minut.
W czasie kiedy spód się zapieka przygotuj wypełnienie.
Śmietanę wymieszaj z
jajkami i
białkami. Dodaj
starty ser żółty.
Dopraw
słodką papryką,
pieprzem i
solą (pamiętaj, że
ser też jest słony). Na koniec wymieszaj z posiekaną
natką pietruszki.
Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Spód wyjmij z piekarnika.
Ułóż na nim
paprykę i wlej mieszaninę ze
śmietany. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 25-35 minut.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny