ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane na ciepło

Jajka faszerowane na ciepło

nazwa

Wykonanie

Ciepła.
W te święta.
Nabiera podwójnego.
Znaczenia.
5 jajek
5 łyżeczek masła
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz
bułka tarta
łyżka masła
Umyć jajka, ugotować na twardo - włożyć do zimnej wody, po zagotowaniu trzymać jeszcze 8 minut.
Zdjąć z palnika, przelać zimną wodą, ostudzić.
Jajka razem ze skorupką przekroić wzdłuż na pół - sprawdzi się nóż z karbowanym ostrzem.
Delikatnie wyjmujemy żółtka, potem większą część białka i wrzucić do miseczki.
Jajka rozdrobnić, dodać miękkie masło - utrzeć na masę.
Dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą pieprzem.
Masą wykładać połówki skorupek.
Każdą połówkę obtoczyć w bułce tartej i smażyć chwilę aż będą rumiane na rozgrzanym maśle, farszem do dołu.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/04/jajka-faszerowane-na-ciepo.html