ßßß Cookit - przepis na Kotlety z boczniaka a`la schaboszczak

Kotlety z boczniaka a`la schaboszczak

nazwa

Wykonanie

Obok pieczarki boczniak jest jednym z najczęściej uprawianym grzybów. Nie wiem czy wartością smakową i zapachową nie przewyższają pieczarek, bo zdrowotną na pewno tak. Jakie to zdrowe grzyby możesz przecztać tutaj: klik . Ten grzyb o białym, miękkim soczystym miąższu, powinien być młody, starsze okazy stają się łykowate i włókniste. Z boczniaków jada się tylko kapelusze. Znakomicie nadają się do smażenia. Dziś propozycja najbardziej znana i popularna boczniak a`la schabowy. Smakują super i na gorąco i na zimno.
Pyszne są również grilowane boczniaki, kliknij tutaj, a znajdziesz przepis na smaczną marynatę do grilowania boczniakow: klik .
Składniki:
boczniaki - raczej większe okazy
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
masło ghee do smażenia
Wykonanie:
boczniaki oczyścić ściereczką, odciąć twarde końcówki ogonków. Jeśli musisz je umyć, ostrożnie, by nie nasiąkły wodą od spodniej strony z blaszkami. Stracą cały delikatny smak i aromat. Posolić, posypać pieprzem
rozmącić jajko na talerzu. Obtaczać grzyby najpierw w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron na rumiano. Układać na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać jako gorącą przekąskę lub z ziemniakami i surówką na drugie danie obiadowe. Nadmiar usmażonych boczniaków zjedliśmy na zimno z chlebem jako kanapki na kolacje. Pycha!
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/05/kotlety-z-boczniaka-ala-schaboszczak.html