ßßß Cookit - przepis na Sernik z rosą

Sernik z rosą

nazwa

Wykonanie

Klasyka polskich serników. Delikatna i pyszna masa serowa z szeleszczącą bezową pianką na tradycyjnym kruchym spodzie. Po upieczeniu na piance powinny pokazać się charakte rystyczne kropelki cukrowej rosy (u mnie na zdjęciach tyle, co kot napłakał, ale brawo ja, w końcu są!). Podchodziłam do tego sernika kilka razy w życiu, praktycznie po każdej zmianie piekarnika. Wszystko zawsze było idealnie - sernik pyszny i rozpływający się w ustach, piana wysoka i sztywna, a kropelek rosy nie było... Może w końcu trafiłam na idealny przepis, a może po prostu piekarnik zrobił swoje? Jedno jest pewne - pianka na serniku nie powinna być za długo pieczona, by nie wyschła i nie zamieniła się w bezę (a na niej kropleki rosy nie wyjdą). Sernik jest pieczony na dużej blaszce, wysoki, podzielny, dobrze się kroi, to spora rodzinna porcja. Polecam!
Składniki na spód:
250 g mąki pszennej
100 g masła, zimnego
1 jajko
2 żółtka (białka odłożyć na pianę)
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, żółtka, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Formę o wymiarach 28 x 34 lub 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, wyłożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut lub dłużej, do lekkiego zezłocenia.
Składniki na masę serową:
1,2 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (1 opakowanie o wadze 40 g)
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
pół szklanki oleju rzepakowego
2,5 szklanki mleka
2 jajka
4 żółtka (białka odłożyć na pianę)
Dodatkowo na pianę:
6 białek
1 szklanka cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być.
Piec około 50 - 55 minut w temperaturze 180ºC bez termoobiegu.
Około 10 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać piankę: pozostałe 6 białek ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce, długo ubijając. Gorący sernik wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego pianę, wyrównać, ozdobić (używając grzebienia do dekoracji boków do tortów). Ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 minut bez termoobiegu (lub chwilę krócej, nie może powstać chrupiąca beza, krople rosy powstaną tylko na piance) do zezłocenia się pianki. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Po 15 minutach wyjąć na blat.
Po około godzinie od wyjęcia sernika z piekarnika na piance powinny się pojawić kropelki rosy.
Smacznego :-).
podczas zdjęć asystowała mi Klara!
/dajcie mi znać, jak będziecie mieli dosyć zdjęć kota; to jest silniejsze ode mnie, a ona jest taka fotogeniczna ;-) /
Źródło przepisu - blog Słodka Fabryka, przepis lekko zmodyfikowany.
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-rosa