Wykonanie
Klasyka
polskich serników. Delikatna i pyszna masa serowa z szeleszczącą
bezową pianką na tradycyjnym kruchym spodzie. Po upieczeniu na piance powinny pokazać się charakte rystyczne kropelki cukrowej rosy (u mnie na zdjęciach tyle, co kot napłakał, ale brawo ja, w końcu są!). Podchodziłam do tego sernika kilka
razy w życiu, praktycznie po każdej zmianie piekarnika. Wszystko zawsze było idealnie - sernik pyszny i rozpływający się w ustach, piana wysoka i sztywna, a kropelek rosy nie było... Może w końcu trafiłam na idealny przepis, a może po prostu piekarnik zrobił swoje? Jedno jest pewne - pianka na serniku nie powinna być za długo pieczona, by nie wyschła i nie zamieniła się w
bezę (a na niej kropleki rosy nie wyjdą). Sernik jest pieczony na dużej blaszce, wysoki, podzielny, dobrze się kroi, to spora rodzinna porcja. Polecam!Składniki na spód:250 g
mąki pszennej100 g
masła, zimnego1
jajko2
żółtka (
białka odłożyć na pianę)100 g
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliMąkę pszenną przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać
masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
jajko,
żółtka,
cukier,
sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Formę o wymiarach 28 x 34 lub 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lekko podsypując
mąką, wyłożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut lub dłużej, do lekkiego zezłocenia.Składniki na masę
serową:1,2 kg
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie2 opakowania budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru (1 opakowanie o wadze 40 g)1 szklanka drobnego
cukru do wypiekówpół szklanki
oleju rzepakowego2,5 szklanki
mleka2
jajka4
żółtka (
białka odłożyć na pianę)Dodatkowo na pianę:6
białek1 szklanka
cukruWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę
serową. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie.Masę
serową wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być.Piec około 50 - 55 minut w temperaturze 180ºC bez termoobiegu.Około 10 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać piankę: pozostałe 6
białek ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier, powoli, łyżka po łyżce, długo ubijając. Gorący sernik wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego pianę, wyrównać, ozdobić (używając grzebienia do dekoracji
boków do
tortów). Ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 minut bez termoobiegu (lub chwilę krócej, nie może powstać chrupiąca
beza, krople rosy powstaną tylko na piance) do zezłocenia się pianki. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Po 15 minutach wyjąć na blat.Po około godzinie od wyjęcia sernika z piekarnika na piance powinny się pojawić kropelki rosy.Smacznego :-).
podczas zdjęć asystowała mi Klara!/dajcie mi znać, jak będziecie
mieli dosyć zdjęć kota; to jest silniejsze ode mnie, a ona jest taka fotogeniczna ;-) /
Źródło przepisu - blog Słodka Fabryka, przepis lekko zmodyfikowany.